Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z cukinii to świetne rozwiązanie gdy posiadamy jej za dużo i już nie mamy na nią pomysłów. Jest bardzo smaczny i prosty przygotowaniu a wykorzystać go możemy do wielu dań.
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 199
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 32
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17432
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 199
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 32
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17432
Składniki
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki (te duże, małe mogą zostać) i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Warzywa miksujemy na jednolitą masę. Robimy to zwykłym blenderem lub w mikserze.
Zmiksowane warzywa odstawiamy na 5-6 godzin w ciemne i chłodne miejsce (np. pod stół). Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i chili. Ponownie gotujemy 20 minut.
W trakcie gotowanie keczup możemy próbować i dosmaczyć. Jeśli jest za mało ostry to możemy dosypać chili, pieprzu. Jeśli za kwaśny to dodajemy cukru, jeśli za blady to możemy dodać jeszcze koncentratu lub trochę soku pomidorowego.
Gotowy keczup przekładamy do słoiczków lub buteleczek i pasteryzujemy 15 minut. Możemy wykorzystać go do pizzy jako sos, do parówek, zapiekanek, jako dodatek do wędlin. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl