Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukinii

Keczup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 472

Keczup z cukinii to świetne rozwiązanie gdy posiadamy jej za dużo i już nie mamy na nią pomysłów. Jest bardzo smaczny i prosty przygotowaniu a wykorzystać go możemy do wielu dań.

Składniki

  • 2 kg cukinii (już po obraniu i pozbyciu się pestek)
  • 1 kg cebuli
  • 800 g cukru
  • szklanka octu
  • łyżka soli
  • 1-2 łyżki papryki chili (to zależy jak ostry ma być)
  • łyżka pieprzu
  • 300 g koncentratu pomidorowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Keczup z cukinii

Przygotowanie

  1. Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki (te duże, małe mogą zostać) i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Warzywa miksujemy na jednolitą masę. Robimy to zwykłym blenderem lub w mikserze.

  2. Zmiksowane warzywa odstawiamy na 5-6 godzin w ciemne i chłodne miejsce (np. pod stół).
    Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i chili. Ponownie gotujemy 20 minut.

  3. W trakcie gotowanie keczup możemy próbować i dosmaczyć. Jeśli jest za mało ostry to możemy dosypać chili, pieprzu. Jeśli za kwaśny to dodajemy cukru, jeśli za blady to możemy dodać jeszcze koncentratu lub trochę soku pomidorowego.

  4. Gotowy keczup przekładamy do słoiczków lub buteleczek i pasteryzujemy 15 minut. Możemy wykorzystać go do pizzy jako sos, do parówek, zapiekanek, jako dodatek do wędlin.


    Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń