Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z cukinii to świetne rozwiązanie gdy posiadamy jej za dużo i już nie mamy na nią pomysłów. Jest bardzo smaczny i prosty przygotowaniu a wykorzystać go możemy do wielu dań.
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 8
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 24
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23296
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 423
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 247
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 8
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 24
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 23296
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pysznego pieczonego kurczaka z ziemniaka...
Odsłon: 423
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 247
Składniki
Cukinię myjemy, obieramy, wydrążamy pestki (te duże, małe mogą zostać) i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w kostkę. Warzywa miksujemy na jednolitą masę. Robimy to zwykłym blenderem lub w mikserze.
Zmiksowane warzywa odstawiamy na 5-6 godzin w ciemne i chłodne miejsce (np. pod stół). Po tym czasie dodajemy cukier i ocet. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i chili. Ponownie gotujemy 20 minut.
W trakcie gotowanie keczup możemy próbować i dosmaczyć. Jeśli jest za mało ostry to możemy dosypać chili, pieprzu. Jeśli za kwaśny to dodajemy cukru, jeśli za blady to możemy dodać jeszcze koncentratu lub trochę soku pomidorowego.
Gotowy keczup przekładamy do słoiczków lub buteleczek i pasteryzujemy 15 minut. Możemy wykorzystać go do pizzy jako sos, do parówek, zapiekanek, jako dodatek do wędlin. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl