Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Keczup z dyni to świetny dodatek do niemal każdego dania, który łączy w sobie pikantność i słodycz. Solidna mieszanka zróżnicowanych przypraw sprawia, że ta propozycja z pewnością nie jest nudna i doda smaku każdej potrawie – od kanapek, przez zupy i sosy, na mięsach skończywszy.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113036
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 410
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 749
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 566
Składniki
Miąższ dyni pokrój na mniejsze kawałki i włóż do dużego garnka. Dodaj obrane i wydrążone jabłka, a także grubo posiekaną cebulę i przecięte na pół ząbki czosnku.
Na suchej patelni krótko upraż koper włoski, kminek, kolendrę i kardamon. Dodaj je do mieszanki pozostałych przypraw i rozgnieć w moździerzu lub młynku do kawy na drobny proszek. Posyp nimi warzywa. Dopraw solą i skórką cytrynową.
Zacznij gotować mieszankę, w razie potrzeby dolewając tylko tyle wody, by warzywa się nie przypały.
Patelnię przykryj i postaw na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż wszystko będzie miękkie i rozpadające się. Zmiksuj warzywa na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego. Dodaj do garnka cukier i ocet. Ponownie zagotuj, ciągle mieszając, aż mieszanka stanie się gęsta i jednorodna.
Za pomocą lejka wlej keczup z dyni do przygotowanych wcześniej, wypasteryzowanych słoików. Zamknij. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu do roku. Keczup jest gotowy do spożycia już po 2-3 tygodniach leżakowania.