Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ketchup z cukinii z papryką i cebulą, który można stosować na zimno do kanapek czy frytek lub na ciepło jako sos do potraw.
Łosoś w cieście francuskim to idealne połączenie elegancji i prostoty. Delika...
Odsłon: 3314
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 83
Łosoś w cieście francuskim to idealne połączenie elegancji i prostoty. Delika...
Odsłon: 3314
Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...
Odsłon: 83
Składniki
Cukinię obrałam ze skóry i wydrążyłam gniazda nasienne. Resztę pokroiłam w drobną kostkę i wrzuciłam do garnka. Papryki umyłam, oczyściłam z pestek i również pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do cukinii. Cebule obrałam i pokroiłam w kostkę i wymieszałam z papryką i cukinią.Warzywa zasypałam solą, wymieszałam i odstawiłam na około 2 godziny, aby warzywa puściły sok. Po tym czasie, garnek ustawiłam na gazie i zagotowałam warzywa w sosie, który puściły. Gotowałam je 30 minut, po czym zblendowałam je na jednolitą masę. Do zblendowanych warzyw dodałam koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszałam. Garnek ponownie ustawiłam na gazie i doprowadziłam ketchup do wrzenia. Zmniejszyłam ogień na minimalny i na wolnym ogniu gotowałam ketchup jeszcze ok. 15-20 minut. Gorący ketchup przełożyłam do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręciłam i odstawiłam do góry dnem, aby w tej pozycji wystygły. Po ostygnięciu słoiczki wstawiłam do lodówki, w której je przechowuję. Można oczywiście odstawić w inne chłodne miejsce.