Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 11855

Dodano:

Odsłon: 338

Ketchup z cukinii

Składniki

  • (szklanka 250 ml) (porcja na 2,5 l ketchupu)
  • Cukinia 1,5 kg młoda może być ze skórką, większe bez skóry i ziaren
  • Cebula 0,5 kg
  • Cukier 250 g
  • Ocet jabłkowy 3/4 szklanki ( można użyć zwykłego)
  • Sól 2 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy 2 słoiczki łącznie 400 g
  • Słodka papryka łyżeczka
  • Ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • Pieprz łyżeczka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ketchup z cukinii

Przygotowanie


  1. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce jarzynowej ( U mnie młoda cukinia ze skórką. Cukinię można obrać wtedy kolor będzie bardziej intensywny czerwony.) Posolić, przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny.

    Po tym czasie przełożyć całość do garnka, nie odciskać. Grotować do miękkości 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i zblendować. Dodać cukier, ocet, koncentrat oraz przyprawy. Całość ponownie zagotowywać.

    Gorący ketchup przelewać do wyparzonych najlepiej gorących słoików. Odwrócić do góry dnem i poczekać 30 minut powinny się zassać. Jeśli tak się nie stanie dodatkowo pasteryzować przez ok. 8-10 minut.
    Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje p

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 września Qrcze, nie za dużo tej dobroci na raz? ;) Ty;e tych przepisów dodałaś, że nie wiadomo, za co się zabrać ;p
Pyszne przepisy, ale jak tu pogodzić obiad z kolacją i śniadaniem :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń