Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na świeże warzywa w pełni, a co za tym idzie sezon na przetwory też w pełni. Ogórki już się kończą, więc teraz pora na przetwory z cukinii i pomidorów. Robiłam już sałatkę z cukinii i warzyw do słoików, a teraz przyszła pora na ketchup z cukinii i pomidorów. Takie ketchup to nie tylko idealny dodatek do frytek, kanapek czy tostów, ale również świetna baza do sosów do makaronu, ryżu czy mięsa. Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić, podgrzać, dodając ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 14
Składniki
Cukinię obieram i usuwam gniazda nasienne. Cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Cebule obieram i kroję w półplasterki. Dodaję do cukinii. Cukinię z cebulą zasypuję solą i dokładnie mieszam. Miskę przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 12 godzin. Po tym czasie warzywa odciskam z soku, który puściły i przekładam do garnka. Dodaję pokrojone w kostkę pomidory. Można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Dodaję cukier i powoli podgrzewam, doprowadzając do zagotowania. Warzywa gotuję około 30 minut, po czym dodaję ocet, przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wszystko mieszam i gotuję jeszcze około 10-15 minut. Następnie sos blenduję na jednolitą konsystencję i gorący przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcam i wstawiam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Słoiki zalewam wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut. Po tym czasie wyciągam je i odkręcam do góry dnem. Studzę w tej pozycji i dopiero odwracam do właściwej pozycji i wynoszę w chłodne miejsce.