Do góry

Przetwory Przepis na:

Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę

Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 124

Dodano:

Odsłon: 3964

Przepyszny sos z cukinii, papryki, jabłka i cebuli. W zimę jak znalazł do pizzy czy zapiekanek i jako dodatek do dań.

Składniki

  • 2 kg cukinii,
  • 3 cebule,
  • 4 duże jabłka,
  • 3 czerwone papryki,
  • 600 g koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka suszonej bazylii.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieramy. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę.
    Mieszamy wszystkie warzywa i jabłka i solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy do dużego garnka.

    Gotujemy do miękkości na małym ogniu około godziny. Od czasu do czasu mieszamy.

    Miksujemy wszystko bardzo dokładnie. Następnie dodajemy resztę składników.

    Gotujemy jeszcze 15 minut. Gorące przekładamy do słoików.

    Odwracamy słoiki do góry dnem do wystudzenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń