Do góry

Przetwory Przepis na:

Kiszona kapusta w 3 dni. Prościej się już nie da

Kiszona kapusta w 3 dni. Prościej się już nie da

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 3864

Dodano:

Odsłon: 2760

Jeśli kiszenie kapusty kojarzy ci się z treningiem cierpliwości, mamy dla ciebie rewelacyjny przepis. Kiszona kapusta w 3 dni będzie idealnym rozwiązaniem dla wszystkich zabieganych kucharzy, którzy lubią ekspresowe rozwiązania. Spróbujcie, a z pewnością zdziwicie się jak smaczny jest efekt końcowy.

Składniki

  • 2 kg kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 3 listki laurowe
  • 4 łyżki soli
  • 1l wody
  • 2 kulki ziela angielskiego
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kiszona kapusta w 3 dni. Prościej się już nie da

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno poszatkuj, a marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Przygotuj solankę. Wodę zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego, soli i listków laurowych.

  3. W dużych słoikach układaj naprzemiennie marchewkę i kapustę, ugniatając je mocno przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie słoiki zalej chłodną solanką, dodatkowo ugniatając kapustę.

  4. Tak przygotowane, niezakręcone słoiki, wstaw do miski i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Po tym czasie zakręć je i wstaw do lodówki na 24 godziny. Kapusta kiszona w 3 dni jest już gotowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń