Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bomba witaminowa latem, czyli kiszona młoda kapusta. Jest szybka w zrobieniu, bardzo zdrowa i smaczna.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 83
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4545
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 19
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 83
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4545
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 19
Składniki
Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, dodajemy startą marchew na dużych oczkach, 2 łyżeczki kminku i 3 łyżki soli niejodowanej. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy , przykrywamy i odstawiamy na godzinę żeby kapusta puściła sok. Po godzinie wkładamy kapustę do dużego słoja 5 litrowego lub garnka kamiennego, i ubijamy pięściami.
Po 2 dniach zacznie się burzliwa fermentacja która będzie trwała 3-4 dni. Podczas fermentacji robimy dziury w kapuście trzonkiem drewnianej łyżki w celu uwolnienia gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Po okresie burzliwej fermentacji kapustę możemy konsumować, używać jej do smacznych surówek, zupy itd... Kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna. Smacznego!!!