Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26225
Dodano: 12.07.2018
Odsłon: 13340
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, dodajemy startą marchew na dużych oczkach, 2 łyżeczki kminku i 3 łyżki soli niejodowanej. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy , przykrywamy i odstawiamy na godzinę żeby kapusta puściła sok. Po godzinie wkładamy kapustę do dużego słoja 5 litrowego lub garnka kamiennego, i ubijamy pięściami.
Po 2 dniach zacznie się burzliwa fermentacja która będzie trwała 3-4 dni. Podczas fermentacji robimy dziury w kapuście trzonkiem drewnianej łyżki w celu uwolnienia gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Po okresie burzliwej fermentacji kapustę możemy konsumować, używać jej do smacznych surówek, zupy itd... Kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna.
Smacznego!!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

DjPolarny 20 czerwca 2020Zgłoś do usunięcia
Musze wyprobować bo zostało mi młodej kapusty :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 12 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Najlepsza :-)7 Kto głosował? | Odpowiedz

danielek 12 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Zazdroszę i pozdrawiam ;)6 Kto głosował? | Odpowiedz