Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bomba witaminowa latem, czyli kiszona młoda kapusta. Jest szybka w zrobieniu, bardzo zdrowa i smaczna.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8814
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1131
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11428
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 466
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8814
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1131
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11428
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 466
Składniki
Oczyszczoną z zewnętrznych liści kapustę szatkujemy, dodajemy startą marchew na dużych oczkach, 2 łyżeczki kminku i 3 łyżki soli niejodowanej. Wszystkie składniki mieszamy, ugniatamy , przykrywamy i odstawiamy na godzinę żeby kapusta puściła sok. Po godzinie wkładamy kapustę do dużego słoja 5 litrowego lub garnka kamiennego, i ubijamy pięściami.
Po 2 dniach zacznie się burzliwa fermentacja która będzie trwała 3-4 dni. Podczas fermentacji robimy dziury w kapuście trzonkiem drewnianej łyżki w celu uwolnienia gazów wytwarzanych podczas fermentacji. Po okresie burzliwej fermentacji kapustę możemy konsumować, używać jej do smacznych surówek, zupy itd... Kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna. Smacznego!!!