Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone buraki to nie tylko zdrowy dodatek do obiadu, ale też świetna baza do barszczu czerwonego o głębokim, naturalnym smaku. Przygotowanie jest bardzo proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Po kilku dniach fermentacji masz gotowy, domowy przysmak, który pachnie czosnkiem, koprem i chrzanem.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1006
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 895
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12707
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1006
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 895
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12707
Składniki
W garnku zagotuj wodę z solą, a następnie wystudź ją do temperatury letniej. W razie potrzeby, możesz zrobić więcej zalewy, zachowując proporcje z przepisu.
Buraki dokładnie umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w średniej wielkości kostkę.
Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Czosnek lekko zgnieć nożem, a chrzan obierz i pokrój w słupki.
Na dnie dużego słoja lub kamionki ułóż koper, kawałki chrzanu, czosnek. Następnie układaj kawałki buraków, przeplatając je cebulą. Wsyp gorczycę i włóż liście laurowe.
Wlej zalewę tak, aby całkowicie przykryła wszystkie składniki. Obciąż je talerzykiem, kamieniem lub wyparzonym słoiczkiem, aby buraki nie wypływały na powierzchnię (dostęp powietrza może spowodować pleśń).
Przykryj słoik gazą lub luźno zakręć pokrywkę. Odstaw w ciepłe, zacienione miejsce 3 dni. Codziennie sprawdzaj, czy buraki są zanurzone i czy zalewa się nie pieni zbyt mocno. Po tym czasie zakręć mocno słoik.
Kiszone buraki będą gotowe po kolejnych 3-4 dniach.