Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej. Ich intensywny aromat i smak pasuje nie tylko do tagine. Można je dodać do sałatki, do dressingu, do mięsnego lub rybnego gulaszu, do duszonych warzyw czy sera.....
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15810
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4785
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 496
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15810
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4785
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 496
Składniki
Cytryny dokładnie wyszorować, osuszyć. Dziesięć z nich naciąć na krzyż do 3/4 głębokości. W nacięcia wsypać po łyżeczce soli.
Tak przygotowane cytryny układać ciasno w słoikach, dodać po kawałku kory cynamonu i gwiazdkę anyżu.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, zalać cytryny w słoikach. Gdyby soku było za mało, dopełnić słoiki przegotowaną wodą.
Słoiki szczelnie zamknąć, odstawić do kiszenia na przynajmniej cztery tygodnie.