Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszone cytryny to tradycyjny składnik kuchni marokańskiej. Ich intensywny aromat i smak pasuje nie tylko do tagine. Można je dodać do sałatki, do dressingu, do mięsnego lub rybnego gulaszu, do duszonych warzyw czy sera.....
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457549
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1402
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2226
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 567
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457549
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1402
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2226
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 567
Składniki
Cytryny dokładnie wyszorować, osuszyć. Dziesięć z nich naciąć na krzyż do 3/4 głębokości. W nacięcia wsypać po łyżeczce soli.
Tak przygotowane cytryny układać ciasno w słoikach, dodać po kawałku kory cynamonu i gwiazdkę anyżu.
Z pozostałych owoców wycisnąć sok, zalać cytryny w słoikach. Gdyby soku było za mało, dopełnić słoiki przegotowaną wodą.
Słoiki szczelnie zamknąć, odstawić do kiszenia na przynajmniej cztery tygodnie.