Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak swojska kiszona kapusta z marchewką,cebulą,kminkiem i jabłkami. Taka kapusta,a zwłaszcza ukiszone wraz z nią jabłka to wspomnienie dzieciństwa ,kiedy czekało się na warstwę z jabłkami i ze smakiem zajadało. Polecam serdecznie tak ukisić jabłka na pewno już zawsze będziecie tak robic. Jabłka o fantastycznym smaku:)
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 399
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 157
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2695
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 399
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 157
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2695
Składniki
Przygotować gliniany garczek lub beczułkę na 30l. Wyparzyć wrzącą wodą ,jak również deskę i kamień. Zszatkowaną kapustę dać do miski ,dodać kilka garści marchewki utartej oraz cebuli. Dać kminek lub nie jeśli nie lubicie,dać kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Wsypać łyżkę soli morskiej. Wyrabiać,ugniatać rękoma kapustę,aż zacznie puszczać sok.Spróbować czy jest wystarczająco słona. Dno beczki wyłożyć paroma liśćmi kapusty. Na to wkładać ugniecioną kapustę jeszcze w beczce ugnieść by była ciasno ułożona. Dać kilka jabłek,na nie następną warstwę kapusty ugniecionej jak poprzednia warstwa. Nadmiar wody odlewać garnuszkiem do większego garnka,przyda się na późniejszą dolewkę. Kiedy wyrobimy już cały materiał ,kapustę przebić do dna kijem ,czynność powtórzyć co 2-3 dni ,przykryć deseczką i kamieniem. Kapusta musi być przykryta sokiem,jeśli go nie będzie to wtedy dolewamy zimną przegotowaną wodę. Trzymamy w ciepłym miejscu do 6-7 dni,po tym czasie należy wynieść w chłodne miejsce ,żeby kapusta nam się nie przekisiła. Spokojnie może postać kilka miesięcy ,o ile wcześniej jej nie zjemy:) Najprzyjemniejsze w tym wszystkim jest znajdywanie pysznych jabłek.
Smacznego!