Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma jak swojska kiszona kapusta z marchewką,cebulą,kminkiem i jabłkami. Taka kapusta,a zwłaszcza ukiszone wraz z nią jabłka to wspomnienie dzieciństwa ,kiedy czekało się na warstwę z jabłkami i ze smakiem zajadało. Polecam serdecznie tak ukisić jabłka na pewno już zawsze będziecie tak robic. Jabłka o fantastycznym smaku:)
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1383
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11184
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4050
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1399
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 1383
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11184
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 4050
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1399
Składniki
Przygotować gliniany garczek lub beczułkę na 30l. Wyparzyć wrzącą wodą ,jak również deskę i kamień. Zszatkowaną kapustę dać do miski ,dodać kilka garści marchewki utartej oraz cebuli. Dać kminek lub nie jeśli nie lubicie,dać kilka ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe. Wsypać łyżkę soli morskiej. Wyrabiać,ugniatać rękoma kapustę,aż zacznie puszczać sok.Spróbować czy jest wystarczająco słona. Dno beczki wyłożyć paroma liśćmi kapusty. Na to wkładać ugniecioną kapustę jeszcze w beczce ugnieść by była ciasno ułożona. Dać kilka jabłek,na nie następną warstwę kapusty ugniecionej jak poprzednia warstwa. Nadmiar wody odlewać garnuszkiem do większego garnka,przyda się na późniejszą dolewkę. Kiedy wyrobimy już cały materiał ,kapustę przebić do dna kijem ,czynność powtórzyć co 2-3 dni ,przykryć deseczką i kamieniem. Kapusta musi być przykryta sokiem,jeśli go nie będzie to wtedy dolewamy zimną przegotowaną wodę. Trzymamy w ciepłym miejscu do 6-7 dni,po tym czasie należy wynieść w chłodne miejsce ,żeby kapusta nam się nie przekisiła. Spokojnie może postać kilka miesięcy ,o ile wcześniej jej nie zjemy:) Najprzyjemniejsze w tym wszystkim jest znajdywanie pysznych jabłek.
Smacznego!