Kiszonki to zdrowe warzywa na zimię i nie tylko ...Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.. Kiszonki są przez to znane w wielu kulturach, także w kulturze meksyku i krajów ameryki a używa się do nich warzyw rozmaitych smakiem, wyglądem i kolorem . Np. Słynne Tomatillos do sosów (salsa) podawanych z Tako czy Tamales - te kupne są zaprawiane octem ale te domowe nierzadko są z kiszonych tomatillos i innych warzyw :)
Kiszonka autorska Hola Mexico !
Składniki
Na jeden słoik
- Kilka sztuk Tomatillos (odmiany zielone, żółte lub purpurowe)
- Kilka ząbków czosnku
- Koper
- Liść chrzanu
- Liść laurowy
- Kilka kawałków dyni (Squash) odmian np. Georgia Roaster lub inne
- Kilka strąków Jalapeno lub innej papryczki chilli
- Kilka ogórków (np. ogórki gruntowe, ogórki cytrynowe itp)
- Kilka ziarenek przyprawy All Spice (ziele angielskie)
- Listek Czarnej mięty (Tagetes Minuta)
- 1 łyżka soli
- Woda do zalania słoika
- Listek kolby kukurydzy
Składniki
Na jeden słoik
- Kilka sztuk Tomatillos (odmiany zielone, żółte lub purpurowe)
- Kilka ząbków czosnku
- Koper
- Liść chrzanu
- Liść laurowy
- Kilka kawałków dyni (Squash) odmian np. Georgia Roaster lub inne
- Kilka strąków Jalapeno lub innej papryczki chilli
- Kilka ogórków (np. ogórki gruntowe, ogórki cytrynowe itp)
- Kilka ziarenek przyprawy All Spice (ziele angielskie)
- Listek Czarnej mięty (Tagetes Minuta)
- 1 łyżka soli
- Woda do zalania słoika
- Listek kolby kukurydzy

Etapy przygotowania
Wszystkie warzywa (tudzież owoce), należy umyć i przejżeć aby nie dostały się zanieczyszczenia. Tomatillos (owoce miechunki peruwiańskiej) , należy obrać z zewnętrznej łuski .. Wszystkie warzywa z wyjątkiem dyni wkładamy w całości do słoika , dynię natomiast kroimy w kostkę , pozbawiając wcześniej nasion :) Dodajemy liście chrzanu, Tagetes Minuta i kopru i ..

Zasypujemy całość łyżką soli i zalewamy zimną wodą. Tak aby lusttro wody było ponad zawartość słoika. Odstawiamy na półkę w zacienione miejsce i niech się kisi. :)

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138



Składniki
- Kilka sztuk Tomatillos (odmiany zielone, żółte lub purpurowe)
- Kilka ząbków czosnku
- Koper
- Liść chrzanu
- Liść laurowy
- Kilka kawałków dyni (Squash) odmian np. Georgia Roaster lub inne
- Kilka strąków Jalapeno lub innej papryczki chilli
- Kilka ogórków (np. ogórki gruntowe, ogórki cytrynowe itp)
- Kilka ziarenek przyprawy All Spice (ziele angielskie)
- Listek Czarnej mięty (Tagetes Minuta)
- 1 łyżka soli
- Woda do zalania słoika
- Listek kolby kukurydzy
Wszystkie warzywa (tudzież owoce), należy umyć i przejżeć aby nie dostały się zanieczyszczenia. Tomatillos (owoce miechunki peruwiańskiej) , należy obrać z zewnętrznej łuski .. Wszystkie warzywa z wyjątkiem dyni wkładamy w całości do słoika , dynię natomiast kroimy w kostkę , pozbawiając wcześniej nasion :) Dodajemy liście chrzanu, Tagetes Minuta i kopru i ..
Zasypujemy całość łyżką soli i zalewamy zimną wodą. Tak aby lusttro wody było ponad zawartość słoika. Odstawiamy na półkę w zacienione miejsce i niech się kisi. :)
Pyszotka:)