Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki to zdrowe warzywa na zimię i nie tylko ...Kiszonki dostarczają sporo witamin B1, B2, B3, które regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią. Są dość dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu.. Kiszonki są przez to znane w wielu kulturach, także w kulturze meksyku i krajów ameryki a używa się do nich warzyw rozmaitych smakiem, wyglądem i kolorem . Np. Słynne Tomatillos do sosów (salsa) podawanych z Tako czy Tamales - te kupne są zaprawiane octem ale te domowe nierzadko są z kiszonych tomatillos i innych warzyw :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Wszystkie warzywa (tudzież owoce), należy umyć i przejżeć aby nie dostały się zanieczyszczenia. Tomatillos (owoce miechunki peruwiańskiej) , należy obrać z zewnętrznej łuski .. Wszystkie warzywa z wyjątkiem dyni wkładamy w całości do słoika , dynię natomiast kroimy w kostkę , pozbawiając wcześniej nasion :) Dodajemy liście chrzanu, Tagetes Minuta i kopru i ..
Zasypujemy całość łyżką soli i zalewamy zimną wodą. Tak aby lusttro wody było ponad zawartość słoika. Odstawiamy na półkę w zacienione miejsce i niech się kisi. :)