Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszony, młody czosnek jest smaczny i zdrowy, polecam tym którzy lubią jeść czosnek. Dobry jako dodatek do potraw z grilla, niektórych zup, sosów i do kanapek.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24955
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6069
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 339
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24955
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6069
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 339
Składniki
Zalewa: sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej) Do słoika wkładamy oczyszczone główki czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy słoik gazą. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił, tak jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i zalewamy ją czosnek. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce. Smacznego !!!