Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Gruszek, przeznaczonych na kompot, nie trzeba obierać. Po umyciu pokroiłam je na ćwiartki i wycięłam ogonki i gniazda nasienne. Pokrojone gruszki, do czasu przełożenia w słoje, trzymałam w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego- nie zciemnieją.
Gruszki ułożyłam dosyć ciasno w słojach, dodałam cukier, kwasek, cynamon i goździki, całość zalałam wodą.
Słoje pasteryzowałam, zaczynając od wstawienia ich w zimną wodę, na ściereczce w garnku. Gdy woda się zagotuję, pasteryzowałam je 25- 30 minut. Gruszki powinny zmienić kolor. A teraz można otwierać słoiki i cieszyć się przepysznym kompotem. Mam nadzieje , że wytrwają do zimy. Smacznego :)