Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321537
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 218
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 120
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 109
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1321537
Korzystając z uroków lata i świeżych warzyw, które nam daje, możemy przygotow...
Odsłon: 218
Makaron z bakłażanem to znakomita propozycja na obiad lub treściwą kolację.
Odsłon: 120
Łatwa w przygotowaniu zapiekanka składająca się z papryki, cebuli oraz mielon...
Odsłon: 109
Składniki
Gruszek, przeznaczonych na kompot, nie trzeba obierać. Po umyciu pokroiłam je na ćwiartki i wycięłam ogonki i gniazda nasienne. Pokrojone gruszki, do czasu przełożenia w słoje, trzymałam w wodzie z odrobiną kwasku cytrynowego- nie zciemnieją.
Gruszki ułożyłam dosyć ciasno w słojach, dodałam cukier, kwasek, cynamon i goździki, całość zalałam wodą.
Słoje pasteryzowałam, zaczynając od wstawienia ich w zimną wodę, na ściereczce w garnku. Gdy woda się zagotuję, pasteryzowałam je 25- 30 minut. Gruszki powinny zmienić kolor. A teraz można otwierać słoiki i cieszyć się przepysznym kompotem. Mam nadzieje , że wytrwają do zimy. Smacznego :)