Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy kompot mirabelkowy.
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 945
Polecam.
Odsłon: 675
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 55
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 945
Polecam.
Odsłon: 675
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 55
Składniki
Wypestkowane mirabelki ciasno układam w słoikach o pojemności 3/4 l i zalewam 2 łyżkami miodu. Słoiki zakręcam, umieszczam w garnku do pasteryzacji, zalewam wodą do 3/4 wysokości słoików. Pod przykryciem pasteryzuję 15 minut od momentu zagotowania. Pozostawiam w garnku do wystudzenia. Zimne słoiki wyjmuję z garnka wycieram ręcznikiem i odstawiam w ciemne miejsce.
Porada: Ilość miodu zależy od kwasowości śliwek.