Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię śliwki każdego rodzaju , dlatego zamykam je w słoikach żeby towarzyszyły mi i zimą .
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7761
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2936
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1153
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1172
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7761
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2936
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1153
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1172
Składniki
Użyłam duże śliwki fioletowe zarówno na zewnątrz jak i w środku . Zawsze przed zrobieniem kompotu smakuję owoc , żeby wiedzieć czy jest kwaskowy czy słodki , wtedy mogę dobrać ilość cukru . Na jeden słoik 900 ml : Włożyłam 13 śliwek . Nie wyjmowałam pestek , ale nacięłam każdą śliwkę . Na jeden słoik dodałam 5 łyżek cukru , ponieważ śliwki były smaczne i słodkie . Dałam również 3 goździki . Słoiki załam przegotowaną , ale przestudzoną wodą tak mniej więcej zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni i bardzo mocno zakręciłam . Pasteryzowanie: Na dno dużego garnka włożyłam ścierkę . Ustawiłam słoiki zalałam wodą , ciut powyżej połowy słoika i gotowałam około 25 minut . Każdy wyjęty słoik ustawiłam do góry dnem , aż do wystygnięcia .