Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię śliwki każdego rodzaju , dlatego zamykam je w słoikach żeby towarzyszyły mi i zimą .
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 81
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 81
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 62
Składniki
Użyłam duże śliwki fioletowe zarówno na zewnątrz jak i w środku . Zawsze przed zrobieniem kompotu smakuję owoc , żeby wiedzieć czy jest kwaskowy czy słodki , wtedy mogę dobrać ilość cukru . Na jeden słoik 900 ml : Włożyłam 13 śliwek . Nie wyjmowałam pestek , ale nacięłam każdą śliwkę . Na jeden słoik dodałam 5 łyżek cukru , ponieważ śliwki były smaczne i słodkie . Dałam również 3 goździki . Słoiki załam przegotowaną , ale przestudzoną wodą tak mniej więcej zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni i bardzo mocno zakręciłam . Pasteryzowanie: Na dno dużego garnka włożyłam ścierkę . Ustawiłam słoiki zalałam wodą , ciut powyżej połowy słoika i gotowałam około 25 minut . Każdy wyjęty słoik ustawiłam do góry dnem , aż do wystygnięcia .