Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię śliwki każdego rodzaju , dlatego zamykam je w słoikach żeby towarzyszyły mi i zimą .
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15542
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13888
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15542
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6331
Składniki
Użyłam duże śliwki fioletowe zarówno na zewnątrz jak i w środku . Zawsze przed zrobieniem kompotu smakuję owoc , żeby wiedzieć czy jest kwaskowy czy słodki , wtedy mogę dobrać ilość cukru . Na jeden słoik 900 ml : Włożyłam 13 śliwek . Nie wyjmowałam pestek , ale nacięłam każdą śliwkę . Na jeden słoik dodałam 5 łyżek cukru , ponieważ śliwki były smaczne i słodkie . Dałam również 3 goździki . Słoiki załam przegotowaną , ale przestudzoną wodą tak mniej więcej zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni i bardzo mocno zakręciłam . Pasteryzowanie: Na dno dużego garnka włożyłam ścierkę . Ustawiłam słoiki zalałam wodą , ciut powyżej połowy słoika i gotowałam około 25 minut . Każdy wyjęty słoik ustawiłam do góry dnem , aż do wystygnięcia .