Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię śliwki każdego rodzaju , dlatego zamykam je w słoikach żeby towarzyszyły mi i zimą .
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9216
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 37347
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 380
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 136
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 362
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9216
Składniki
Użyłam duże śliwki fioletowe zarówno na zewnątrz jak i w środku . Zawsze przed zrobieniem kompotu smakuję owoc , żeby wiedzieć czy jest kwaskowy czy słodki , wtedy mogę dobrać ilość cukru . Na jeden słoik 900 ml : Włożyłam 13 śliwek . Nie wyjmowałam pestek , ale nacięłam każdą śliwkę . Na jeden słoik dodałam 5 łyżek cukru , ponieważ śliwki były smaczne i słodkie . Dałam również 3 goździki . Słoiki załam przegotowaną , ale przestudzoną wodą tak mniej więcej zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni i bardzo mocno zakręciłam . Pasteryzowanie: Na dno dużego garnka włożyłam ścierkę . Ustawiłam słoiki zalałam wodą , ciut powyżej połowy słoika i gotowałam około 25 minut . Każdy wyjęty słoik ustawiłam do góry dnem , aż do wystygnięcia .