Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompot śliwkowy

Kompot śliwkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 210

Dodano:

Odsłon: 133

Bardzo lubię śliwki każdego rodzaju , dlatego zamykam je w słoikach żeby towarzyszyły mi i zimą .

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kompot śliwkowy

Przygotowanie

  1. Użyłam duże śliwki fioletowe zarówno na zewnątrz jak i w środku . Zawsze przed zrobieniem kompotu smakuję owoc , żeby wiedzieć czy jest kwaskowy czy słodki , wtedy mogę dobrać ilość cukru .


    Na jeden słoik 900 ml :

    Włożyłam 13 śliwek . Nie wyjmowałam pestek , ale nacięłam każdą śliwkę . Na jeden słoik dodałam 5 łyżek cukru , ponieważ śliwki były smaczne i słodkie . Dałam również 3 goździki . Słoiki załam przegotowaną , ale przestudzoną wodą tak mniej więcej zostawiając 2 cm wolnej przestrzeni i bardzo mocno zakręciłam .

    Pasteryzowanie:

    Na dno dużego garnka włożyłam ścierkę . Ustawiłam słoiki zalałam wodą , ciut powyżej połowy słoika i gotowałam około 25 minut . Każdy wyjęty słoik ustawiłam do góry dnem , aż do wystygnięcia .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń