Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiacie się co zrobić z nadmiarem czereśni? Przygotujcie z nich pyszny kompot do słoików. Będzie potrzebowali zaledwie 3 składników i odrobiny wolnego czasu. Czereśnie do kompotu możecie pozbawić pestek, ale nie jest to konieczne. Najważniejsze, żebyście wybrali dojrzałe owoce bez żadnych plamek i uszkodzeń. Przepis na ten kompot pochodzi z zeszytu z przepisami babci Tereski. Z podanych proporcji powinniście otrzymać 4 litrowe słoiki kompotu.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 294
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14978
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2957
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 294
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 14978
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2957
Składniki
Słoiki i zakrętki dokładnie umyj i wysusz. Do każdego słoika wsyp podobną ilość czereśni. Owoce zasyp cukrem - po około 3-4 łyżki do każdego słoika. Owoce zalej przegotowaną wodą. Słoiki szczelnie zakręć.
Słoiki z kompotem czereśniowym wstaw do garnka wyłożonego ścierką kuchenną, wlej gorącą wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez około 20 minut.
Słoiki z kompotem wyciągnij z garnka, obróć do góry dnem i odstaw do wystudzenia. Po tym czasie znieś do spiżarni.