Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z moreli na zimę.
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 33
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 672
Pyszna, pożywna z makaronem świderki. Polecam.
Odsłon: 33
Pomysł na ten przepis zrodził się w mojej głowie jakiś czas temu, a dopiero w...
Odsłon: 672
Składniki
Morele do kompotu wybieramy dojrzałe i twarde. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone morele układamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam morele razem z pestkami.
Ułożone morele zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, morele powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!