Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2243
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3313
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1360
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2115
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2243
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3313
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1360
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2115
Składniki
Morele do kompotu wybieramy dojrzałe i twarde. Myjemy, obrywamy końcówki. Wymyte oczyszczone morele układamy do 2 litrowego, wyparzonego słoja. Ja włożyłam morele razem z pestkami.
Ułożone morele zalewamy zrobionym z cukru i wody syropem, morele powinny być całkowicie zalane syropem. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy w 90 stopniach Celsjusza 15 minut. Po wyjęciu słoika z wody sprawdzamy zamknięcie słoika. Studzimy i ostudzony słój wynosimy do piwnicy. Smacznego!!!