Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na dwa pyszne kompoty z rabarbarem i truskawkami do słoików na zimę. Kompoty są bardzo smaczne, orzeźwiające i nie wiem czy już wspominałam ale są pyszne. Polecam wypróbować przepis.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2273
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1399
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1774
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2273
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 66
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 145
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1399
Składniki
Kompot I: Wodę z cukrem zagotowuję. Dokładnie umyty rabarbar kroję na mniejsze kawałki, rabarbaru nie obieram ale jeżeli chcemy to możemy obrać. Następnie do wcześniej wyparzonych słoików nakładam pokrojony rabarbar, tak żeby pozostawić około 3 centymetrów wolnego miejsca od wieczka i zalewam wodą z cukrem. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko, i pasteryzuję (opis na końcu przepisu).
Kompot II: Tak jak w pierwszym kompocie, wodę z cukrem zagotowuję, rabarbar kroję na mniejsze kawałki, a truskawki obieram z szypułek. Następnie do wcześniej wyparzonych słoików nakładam po równo pokrojony rabarbar i truskawki. Zalewam wodą z cukrem i pasteryzuję.
Pasteryzacja: Pasteryzację możemy przeprowadzić na mokro lub na sucho. Jeżeli pasteryzujemy w piekarniku, to słoiki ustawiamy na blasze tak żeby się nie stykały i wstawiamy do zimnego piekarnik. Włączamy grzanie i pasteryzujemy około 40 minut w temperaturze 120°C, następnie wyłączamy grzanie i pozostawiamy jeszcze w piekarniku na około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ustawiamy do góry dnem na ściereczce, nakrywamy ręcznikiem lub ściereczką i pozostawiamy do wystudzenia. Jeżeli pasteryzujemy w wodzie, to pasteryzujemy około 30-40 minut i również odwracamy do góry dnem. Kompot najlepiej jest przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Kompot z rabarbaru jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa