Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot ze śliwek w całości, z pestkami. Nie dajemy do niego przypraw prócz cukru. Ma być prosty, na wskroś śliwkowy bez zbędnych aromatów, tak aby smakował wszystkim. W wersji "na bogato" dodajemy cynamon i goździki, ale nie każdy lubi takie przyprawy, zwłaszcza dzieci.
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1140
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 94
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10554
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1140
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 94
Masz ochotę zrobić najlepszy domowy pasztet drobiowy? Wbrew pozorom, nie jest...
Odsłon: 10554
Składniki
Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompot ze śliwek, myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Równomiernie i ciasno rozkładamy śliwki w całości do przygotowanych szkieł. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Wyłączamy ogień. Zalewamy śliwki w słoikach syropem tak, aby zostawić centymetr wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut. Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.
Nasz przepis na kompoty ze śliwek z goździkami i cynamonem: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kompot-ze-sliwek-na-zime-przepis-babci,1980532,walek.html