Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot ze śliwek w całości, z pestkami. Nie dajemy do niego przypraw prócz cukru. Ma być prosty, na wskroś śliwkowy bez zbędnych aromatów, tak aby smakował wszystkim. W wersji "na bogato" dodajemy cynamon i goździki, ale nie każdy lubi takie przyprawy, zwłaszcza dzieci.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4332
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3608
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30275
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 299
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 4332
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1854
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3608
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 30275
Składniki
Śliwki dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odsączamy. Słoiki, w których będziemy przechowywać kompot ze śliwek, myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Równomiernie i ciasno rozkładamy śliwki w całości do przygotowanych szkieł. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej cukier. Doprowadzamy syrop do wrzenia. Gotujemy go 5 minut. Wyłączamy ogień. Zalewamy śliwki w słoikach syropem tak, aby zostawić centymetr wolnej przestrzeni. Zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy kompoty. Na dnie dużego, głębokiego garnka umieszczamy bawełnianą ściereczkę. Stawiamy na niej słoiki, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 2/3 wysokości. Doprowadzamy wodę do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy słoiki 20 minut. Wyjmujemy kompoty z garnka, ustawiamy na ściereczce do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem. Wystudzone słoiki odkładamy do spiżarni.
Nasz przepis na kompoty ze śliwek z goździkami i cynamonem: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-kompot-ze-sliwek-na-zime-przepis-babci,1980532,walek.html