Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię gdy zaczyna się sezon owocowy a zwłaszcza śliwki które uwielbiam w każdej postaci, akurat teraz przygotowałam kilka słoików kompotów
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 358
Składniki
Przygotować śliwki dokładnie je umyć a następnie z każdej usunąć pestkę. Do słoików dowolnej wielkości nakładać po sam wierzch śliwek zasypać cukrem w zależności od wielkości słoika na pół litrowy wsypywałam po cztery łyżki cukru
Do przygotowanych w słoikach śliwek z cukrem wlać przegotowanej zimnej wody do połowy słoika, szczelnie zakręcić każdy słoik a następnie energicznym ruchem potrząsając słoik zamieszać tak aby rozpuścił się cukier. tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką, zalać wodą do połowy słoików i wstawić do pasteryzowania. Gdy woda z wekami się zagotuje zmniejszyć ogień i na średnim pasteryzować od 15 do 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia
Gotowe ostygnięte kompoty na zimę jak znalazł, gdy pokrywki wklęsły do środka to oznaka że weki się przyjęły. Z takich kompotów śliwki zimą mogą być do ciast, makaronów jako przekąska wieczorna jak również można otworzyć taki słoik zimą oglądając telewizję i sobie zajadać