Do góry

Przetwory Przepis na:

Kompoty śliwkowe na zimę

Kompoty śliwkowe na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1032 Ocena: 7113

Dodano:

Odsłon: 999

Bardzo lubię gdy zaczyna się sezon owocowy a zwłaszcza śliwki które uwielbiam w każdej postaci, akurat teraz przygotowałam kilka słoików kompotów

Składniki

  • 2,300 kg śliwek,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 litr wody
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kompoty śliwkowe na zimę

Przygotowanie

  1. Przygotować śliwki dokładnie je umyć a następnie z każdej usunąć pestkę. Do słoików dowolnej wielkości nakładać po sam wierzch śliwek zasypać cukrem w zależności od wielkości słoika na pół litrowy wsypywałam po cztery łyżki cukru

  2. Do przygotowanych w słoikach śliwek z cukrem wlać przegotowanej zimnej wody do połowy słoika, szczelnie zakręcić każdy słoik a następnie energicznym ruchem potrząsając słoik zamieszać tak aby rozpuścił się cukier. tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką, zalać wodą do połowy słoików i wstawić do pasteryzowania. Gdy woda z wekami się zagotuje zmniejszyć ogień i na średnim pasteryzować od 15 do 20 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia

  3. Gotowe ostygnięte kompoty na zimę jak znalazł, gdy pokrywki wklęsły do środka to oznaka że weki się przyjęły. Z takich kompotów śliwki zimą mogą być do ciast, makaronów jako przekąska wieczorna jak również można otworzyć taki słoik zimą oglądając telewizję i sobie zajadać

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń