Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura gruszkowa z rodzynkami

Konfitura gruszkowa z rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2493 Ocena: 17550

Dodano:

Odsłon: 880

Super zapas na zimę.

Składniki

  • 3 kg gruszek
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 20 dag rodzynek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Konfitura gruszkowa z rodzynkami

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Cytryny sparzyć i cienko obrać. Następnie obraną skórkę drobno pokroić i odłożyć. Gruszki umyć, obrać, pokroić, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do rondelka, zasypać cukrem, wycisnąć sok z cytryn. Smażyć około 20 minut. Po czym zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do następnego dnia. Dodać skórki cytrynowe i rodzynki. Wymieszać i smażyć ponownie powoli stale mieszając do osiągnięcia odpowiedniej gęstości. Gotową konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcić, pasteryzować około 15 minut. Tak przygotowana konfitura wspaniale nadaje się do naleśników i gofrów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń