Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
esencja smaku, nieco odmienionego :-) pyszna, kremowa konsystencja i bez pestek - przepis na 3 słoiczki ok 250 g
Może zły tytuł dałam,bo róża jest zmielona,potem ucierana blenderem.Rok temu...
Odsłon: 4343
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 3257
Przełom mają i czerwca to idealny moment, aby przygotować kwiaty czarnego bzu...
Odsłon: 3257
Składniki
Maliny płucze i zagotowuję, ok. 10 minut.
Następnie przecieram przez drobne sitko, ugniatając je niejako łyżką i rozcierając po sicie. Partiami po kilka łyżek. Aż zostaną prawie same pestki. Pestki wyrzucam lub zużywam do celów kosmetycznych. Garnek, do którego trafia przecier cały czas podgrzewam, na wolnym ogniu.
Mieszam cukier, pektynę, agar i płatki róży. Dodaję do do przetartych przez sito malin i zagotowuję ciągle mieszając. Przekładam do wcześniej wyparzonych, suchych i gorących słoiczków. Mam je przygotowane w piekarniku - 20 min 120 stopni. Pilnuję, by gwinty i nakrętki były idealnie czyste i suche. Zakręcam i odstawiam do góry dnem. Zostawiam na noc do ostygnięcia a przy porannej kawie ozdabianiem się bawię :-) i już - tak mało roboty a tak duzo smaku :-)
Przepisy Przetwory
Przetwory
OGÓRKI MAŁOSOLNE / przepis na chrupiące ogórki małosolne
Przetwory
Pasta z lubczyku bez konserwantów, zamiast maggi
Przetwory
Kiszona młoda kapusta
Przetwory
Pesto z czosnku niedźwiedziego
OGÓRKI MAŁOSOLNE / przepis na chrupiące ogórki małosolne
Witam serdecznie i zapraszam na ogórki małosolne. Zapewne każdy wie jak zrobi...
Odsłon: 439
Pasta z lubczyku bez konserwantów, zamiast maggi
Każdy zna maggi w płynie, nie jedna osoba używa jej bez zastanowienia się z c...
Odsłon: 616