Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dwóch mocnych i charakterystycznych owoców smaków. Konfitura wychodzi przepyszna :)
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35982
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1305
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35982
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1305
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1791
        
        
                Składniki
Najpierw bierzemy się za wiśnie. Umyte owoce drylujemy i pozostawiamy na kilka godzin, żeby wyciekło z nich trochę soku (dzięki temu konfitura szybciej stanie się gęsta)
Kiedy wydrylowane wiśnie poleżą spokojnie kilka godzin, bierzemy się za porzeczki. Owoce odrywamy od gałązek i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do sitka i przecieramy.
Do przetartych porzeczek dodajemy wiśnie. Nadmiar soku, który został w naczyniu, zostawiamy. Do owoców dodajemy też cukier i gotujemy do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać. Konfiturę pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na noc.
Gotujemy konfiturę po raz drugi. Powinna się zrobić ciemniejsza. Po około godzinie na wolnym ogniu zestawiamy do ostygnięcia.
Rozpoczynamy trzecie i ostatnie gotowanie. Wiśnie powinny być już wyraźnie rozpadające się, a wystudzona konfitura dość gęsta. Gotujemy konfiturę i gorącą przelewamy do słoików. Konfitura po zagotowaniu może być rzadka, pektyny zawarte w porzeczkach zrobią swoje i całość na pewno zgęstnieje.