Przetwory Przepis na:
Konfitura porzeczkowo wiśniowa.

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 284
Dodano: 22.07.2017
Odsłon: 786
Składniki
- Wiśnie 0,5 kg
- Porzeczki 0,5 kg
- Cukier 250 g
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Najpierw bierzemy się za wiśnie. Umyte owoce drylujemy i pozostawiamy na kilka godzin, żeby wyciekło z nich trochę soku (dzięki temu konfitura szybciej stanie się gęsta)
-
Kiedy wydrylowane wiśnie poleżą spokojnie kilka godzin, bierzemy się za porzeczki. Owoce odrywamy od gałązek i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do sitka i przecieramy.
-
Do przetartych porzeczek dodajemy wiśnie. Nadmiar soku, który został w naczyniu, zostawiamy. Do owoców dodajemy też cukier i gotujemy do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać. Konfiturę pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na noc.
-
Gotujemy konfiturę po raz drugi. Powinna się zrobić ciemniejsza. Po około godzinie na wolnym ogniu zestawiamy do ostygnięcia.
-
Rozpoczynamy trzecie i ostatnie gotowanie. Wiśnie powinny być już wyraźnie rozpadające się, a wystudzona konfitura dość gęsta. Gotujemy konfiturę i gorącą przelewamy do słoików. Konfitura po zagotowaniu może być rzadka, pektyny zawarte w porzeczkach zrobią swoje i całość na pewno zgęstnieje.
Komentarze do przepisu (0)