Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie dwóch mocnych i charakterystycznych owoców smaków. Konfitura wychodzi przepyszna :)
Najpierw bierzemy się za wiśnie. Umyte owoce drylujemy i pozostawiamy na kilka godzin, żeby wyciekło z nich trochę soku (dzięki temu konfitura szybciej stanie się gęsta)
Kiedy wydrylowane wiśnie poleżą spokojnie kilka godzin, bierzemy się za porzeczki. Owoce odrywamy od gałązek i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do sitka i przecieramy.
Do przetartych porzeczek dodajemy wiśnie. Nadmiar soku, który został w naczyniu, zostawiamy. Do owoców dodajemy też cukier i gotujemy do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać. Konfiturę pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na noc.
Gotujemy konfiturę po raz drugi. Powinna się zrobić ciemniejsza. Po około godzinie na wolnym ogniu zestawiamy do ostygnięcia.
Rozpoczynamy trzecie i ostatnie gotowanie. Wiśnie powinny być już wyraźnie rozpadające się, a wystudzona konfitura dość gęsta. Gotujemy konfiturę i gorącą przelewamy do słoików. Konfitura po zagotowaniu może być rzadka, pektyny zawarte w porzeczkach zrobią swoje i całość na pewno zgęstnieje.
Były drożdżówki z rabarbarem, czas na zamknięcie go na zimę w słoiki. Mam go...
Odsłon: 220
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5274
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 280
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 186
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 88
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 44
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 5274
Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci. Jedne z najprostszych i najszybsz...
Odsłon: 280
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 186
Feta idealnie komponuje się ze świeżą sałatą! Kolejna propozycja na bardzo sz...
Odsłon: 88
Sycylijski przysmak. Podpatrzone u Jamiego Oliviera.
Odsłon: 44
Składniki
Najpierw bierzemy się za wiśnie. Umyte owoce drylujemy i pozostawiamy na kilka godzin, żeby wyciekło z nich trochę soku (dzięki temu konfitura szybciej stanie się gęsta)
Kiedy wydrylowane wiśnie poleżą spokojnie kilka godzin, bierzemy się za porzeczki. Owoce odrywamy od gałązek i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie wkładamy do sitka i przecieramy.
Do przetartych porzeczek dodajemy wiśnie. Nadmiar soku, który został w naczyniu, zostawiamy. Do owoców dodajemy też cukier i gotujemy do momentu, aż wiśnie zaczną się rozpadać. Konfiturę pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej na noc.
Gotujemy konfiturę po raz drugi. Powinna się zrobić ciemniejsza. Po około godzinie na wolnym ogniu zestawiamy do ostygnięcia.
Rozpoczynamy trzecie i ostatnie gotowanie. Wiśnie powinny być już wyraźnie rozpadające się, a wystudzona konfitura dość gęsta. Gotujemy konfiturę i gorącą przelewamy do słoików. Konfitura po zagotowaniu może być rzadka, pektyny zawarte w porzeczkach zrobią swoje i całość na pewno zgęstnieje.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 120
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 343