Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe zdrowe domowe przetwory. Co ważne - są bez dodatku cukru!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4330
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 76
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 56
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 94
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 411
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4330
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 76
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 56
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 94
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 411
Składniki
Zapraszam do obejrzenia, krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować zdrową domową konfiturę.
Rabarbar należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Truskawki również należy umyć, obrać z szypułek i pokroić. Do garnka nalewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojony rabarbar. Gotujemy przez 5-6 minut aż lekko zmięknie. Następnie dorzucamy truskawki i ksylitol. Wszystko zagotowujemy i przelewamy do słoików (jeśli robimy przetwory, które zjemy w ciągu miesiąca). Jeżeli zamierzamy robić przetwory, które mają dłużej postać to musimy bardzo mocno je odparować.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) na 30 minut, który ustawiamy na 130C. Po wyjęciu z pieca konfitura powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego!