Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe zdrowe domowe przetwory. Co ważne - są bez dodatku cukru!
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 653
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi...
Odsłon: 135
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 197
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 653
Bardzo szybki tort bezowy z gotowych blatów z kremem mascarpone i ulubionymi...
Odsłon: 135
Zapiekany ser camembert w cieście chlebowym. Najlepiej jeść zaraz po wyjęciu...
Odsłon: 197
Składniki
Zapraszam do obejrzenia, krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować zdrową domową konfiturę.
Rabarbar należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Truskawki również należy umyć, obrać z szypułek i pokroić. Do garnka nalewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojony rabarbar. Gotujemy przez 5-6 minut aż lekko zmięknie. Następnie dorzucamy truskawki i ksylitol. Wszystko zagotowujemy i przelewamy do słoików (jeśli robimy przetwory, które zjemy w ciągu miesiąca). Jeżeli zamierzamy robić przetwory, które mają dłużej postać to musimy bardzo mocno je odparować.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) na 30 minut, który ustawiamy na 130C. Po wyjęciu z pieca konfitura powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej. Życzę smacznego!