Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura truskawkowo-rabrabarowa bez dodatku cukru

Konfitura truskawkowo-rabrabarowa bez dodatku cukru

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 5522

Dodano:

Odsłon: 723

Doskonałe zdrowe domowe przetwory. Co ważne - są bez dodatku cukru!

Składniki

  • Truskawki 2kg
  • Rabrarbar 1kg
  • Ksylitol 250g
  • Woda 50ml
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura truskawkowo-rabrabarowa bez dodatku cukru

Przygotowanie

  1. Zapraszam do obejrzenia, krótkiego filmu, w którym pokazuję jak przygotować zdrową domową konfiturę.

  2. Rabarbar należy umyć i pokroić w drobną kostkę. Truskawki również należy umyć, obrać z szypułek i pokroić. Do garnka nalewamy odrobinę wody i wrzucamy pokrojony rabarbar. Gotujemy przez 5-6 minut aż lekko zmięknie. Następnie dorzucamy truskawki i ksylitol. Wszystko zagotowujemy i przelewamy do słoików (jeśli robimy przetwory, które zjemy w ciągu miesiąca). Jeżeli zamierzamy robić przetwory, które mają dłużej postać to musimy bardzo mocno je odparować.

  3. Słoiki zakręcamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego) na 30 minut, który ustawiamy na 130C. Po wyjęciu z pieca konfitura powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń