Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam sprawdzony przepis na konfiturę z aronii według siostry Anastazji. Konfitura z aronii stanowi podstawę do przełożenia ciasta, tortu oraz jest również niezastąpiona jako dodatek do pieczywa czy herbaty, gorąco polecam!
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208912
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 471
Przepis na babkę piaskową przybył do Polski ze wschodu, a za panowania króla...
Odsłon: 208912
Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 471
Składniki
Owoce aronii oczyścić i umyć. Do wody wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Do syropu dodać owoce aronii i smażyć na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie odstawić na kilkanaście godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ponownie smażyć przez około 15 minut, dodać sparzoną i pokrojoną skórkę z cytryny i dalej smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać sok z cytryny i kieliszek wódki, wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować przez około 15 minut. Smacznego!