Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni to będzie idealny dodatek do mięs (no chyba, że dzieci wcześniej wyjedzą :) )
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 469
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3080
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2169
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10449
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 469
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3080
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2169
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10449
Składniki
Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, pestki i wrzucamy do garnka (najlepiej z grubszym dnem). Zasypujemy cukrem i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny. Odstawiamy na minimum 2 godziny (ja zostawiłam na całą noc), aż puszczą sok. Po tym czasie czereśnie podgrzewamy. Najpierw na większym ogniu – aż się zagotują, po czym zmniejszamy gaz i przesmażamy przez ok. 30-40 minut – do momentu aż sok odparuje i masa zgęstnieje. Od czasu do czasu należy porządnie pomieszać, żeby konfitura się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Nie pasteryzowałam.