Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz sporo świeżych czereśni, ale nie wiesz co z nich zrobić? A może szukasz sposobów na zamknięcie letnich smaków owoców na cały sezon jesienno-zimowy? Oto przepis na konfiturę z czereśni.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 24
Składniki
Przygotuj garnek z podwójnym dnem, wyparzone, dokładnie umyte słoiki z wieczkami oraz drylownicę, która pomoże ci pozbyć się pestek.
Owoce powinny być dojrzałe oraz zdrowe. Umyj i osusz je dokładnie. Pozbądź się ogonków oraz pestek za pomocą drylownicy lub ręcznie.
Wrzuć czereśnie do garnka, zasyp je cukrem oraz dodaj wcześniej wyciśniętego soku z cytryny. Tak przygotowane składniki należy odstawić przynajmniej na dwie godziny, do momentu aż owoce puszczą sok.
Po dwóch godzinach podgrzej czereśnie. Na początku należy zrobić to na większym ogniu, aby je zagotować, następnie zmniejsz ogień. W tym czasie przysmażaj czereśnie przez ok.30-40 minut. Wówczas powstały sok powinien zgęstnieć. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać zawartość, aby się nie przypaliła oraz nie przywarła do dna garnka.
Jeszcze gorącą konfiturę należy przelać do wcześniej przygotowanych słoików. Zamknij je szczelnie dopasowanymi wieczkami oraz ustaw do góry dnem. Poczekaj do ich wystygnięcia, następnie schowaj je w domowej spiżarce. Tak przygotowana konfitura idealnie sprawdzi się do pieczywa, a zwłaszcza co ciast, lodów i wszelkich deserów. Urozmaicisz smak każdej potrawy i nie tylko.