Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Głóg ostrogowy znany jest również pod nazwą jako głóg koguci pazur. Można sporządzać z niego smaczne i zdrowe przetwory.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11994
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8805
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155461
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1191
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11994
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 135
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8805
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155461
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1191
Składniki
Umyty głóg ( z ogonkami) wkładam do wrzątku na 2 minuty. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotowuję ze szklanką cukru, studzę. Do zimnego syropu wkładam głóg, mieszam i pozostawiam na noc.
Drugiego dnia odcedzam owoce z syropu.
Do syropu dodaję resztę cukru i sok cytrynowy zagotowuję. Do gorącego wkładam głóg i powolutku gotuję 30 minut. Gorący głóg razem z syropem przelewam do słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.
Taką konfiturę używam do dekoracji ciast,