Do góry

Przetwory Przepis na:

Konfitura z głogu

Konfitura z głogu

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 820

Głóg ostrogowy znany jest również pod nazwą jako głóg koguci pazur. Można sporządzać z niego smaczne i zdrowe przetwory.

Składniki

  • 0,5 l owoców głogu
  • 3 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka soku cytrynowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Konfitura z głogu

Przygotowanie

  1. Umyty głóg ( z ogonkami) wkładam do wrzątku na 2 minuty. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotowuję ze szklanką cukru, studzę.
    Do zimnego syropu wkładam głóg, mieszam i pozostawiam na noc.

  2. Drugiego dnia odcedzam owoce z syropu.

  3. Do syropu dodaję resztę cukru i sok cytrynowy zagotowuję. Do gorącego wkładam głóg i powolutku gotuję 30 minut. Gorący głóg razem z syropem przelewam do słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.

  4. Taką konfiturę używam do dekoracji ciast,

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń