Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Głóg ostrogowy znany jest również pod nazwą jako głóg koguci pazur. Można sporządzać z niego smaczne i zdrowe przetwory.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 104
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 87
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 104
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 87
Składniki
Umyty głóg ( z ogonkami) wkładam do wrzątku na 2 minuty. Wyjmuję na sito i przelewam zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotowuję ze szklanką cukru, studzę. Do zimnego syropu wkładam głóg, mieszam i pozostawiam na noc.
Drugiego dnia odcedzam owoce z syropu.
Do syropu dodaję resztę cukru i sok cytrynowy zagotowuję. Do gorącego wkładam głóg i powolutku gotuję 30 minut. Gorący głóg razem z syropem przelewam do słoiczków, zakręcam, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia.
Taką konfiturę używam do dekoracji ciast,