Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitura z płatków piwonii idealnie sprawdza się jako nadzienie do drożdżowych rogalików. Dodana do ciepłej herbaty nada jej wspaniałego aromatu i smaku.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4750
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418590
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4750
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418590
Składniki
Do konfitury wybierz tylko te płatki, które są pozbawione wszelkich przebarwień. Każdy z płatków przytnij u nasady, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że konfitura będzie miała gorzki posmak.
Do misy, najlepiej makutry wsyp płatki i cukier. Ucieraj do momentu, aż cukier przestanie chrzęścić. Następnie wlej sok z cytryny i dalej ucieraj. Po kilku chwilach dolej wodę różaną i wszystko dokładnie zamieszaj.
Tak utarte płatki przełóż na patelnię i przesmaż przez chwilkę.
Do wyparzonych, suchych i jeszcze ciepłych słoików przełóż konfiturę. Dokładnie zakręć i obróć do góry dnem, pozostaw w takiej pozycji do momentu wystygnięcia. Przechowuj w zacienionym i chłodnym miejscu.