Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam konfiturę z róży. Mąż ucierał w makutrze :) Wyszła słodziutka, ale nie za słodka, do tego cudownie pachnie i pięknie się prezentuje pod względem kolorystycznym. Sto razy lepsza od tych sklepowych cudów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10709
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 920
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1353
Składniki
Zbieramy płatki róż, płuczemy w ciepłej wodzie i osuszamy na sicie. Możemy odciąć białą nasadę z każdego płatka, aby pozbyć się różanej goryczki.
Suche płatki wrzucamy do makutry i ucieramy razem z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym, do uzyskania gładkiej konsystencji. U mnie trwało to 20 minut.
Gotową masę różaną przekładamy do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Słyszałam też, że można ją zamrozić, aby dłużej przetrwała. Smacznego.