Do góry

Przetwory Przepis na:

Koreczki ogórkowe w curry

Koreczki ogórkowe w curry

Autor:

Przepisów i artykułów: 608 Ocena: 4831

Dodano:

Odsłon: 1720

Ogórków na zimę nigdy za wiele:) Kiszone, konserwowe i ogórkowe sałatki robię w dużej ilości bo są świetnym dodatkiem zarówno do obiadu jak i kanapek. Oto kolejna wersja ogórków w curry:)

Składniki

  • ogórki 1,2 kg
  • cebula 1 szt
  • sól 1 łyżka płaska
  • curry 1 łyżeczka z czubkiem
  • słodka mielona papryka 1 łyżeczka z czubkiem
  • pieprz mielony niepełna łyżeczka
  • gorczyca 1 łyżka
  • zalewa:
  • ocet 10% 0,5 szklanki
  • cukier 0,5 szklanki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Koreczki ogórkowe w curry

Przygotowanie

  1. Do sałatki wykorzystałam dość duże ogórki, które nie mieściły się w całości w słoiki. Obrałam je ze skórki, przekroiłam wzdłuż na cztery części, wykroiłam gniazda nasienne a następnie pokroiłam w kostkę /jeden słupek na 5-6 kawałków/. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę.
    Pokrojone ogórki i cebulę przełożyłam do miski, dodałam przyprawy /sól, pieprz, curry, paprykę i gorczycę/ i dokładanie wymieszałam. Odstawiłam w chłodne miejsce na 3 godz. W tym czasie ogórki kilka razy przemieszałam.
    Po tym czasie ogórki odcedzamy z soku, który puściły. Do tego soku dodajemy ocet i cukier, zagotowujemy i wlewamy do ogórków. Mieszamy. Do słoików wkładamy ogórki wraz z zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 7-10 min w zależności od wielkości słoików. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń