Do góry

Przetwory Przepis na:

Korniszony

Przepis dnia 2020-07-23
Korniszony

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 17569

Dodano:

Odsłon: 2297

Sezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł.

Składniki

  • ogórki małe gruntowe
  • Zalewa ( proporcje ) : 1 butelka octu
  • 5 butelek wody
  • 3 łyżki soli
  • 10 łyżek cukru
  • Ponadto : ziele angielskie
  • czarny pieprz
  • liść laurowy
  • czosnek
  • gorczyca
  • marchewka
  • liście selera
  • koper
  • chrzan korzeń i liść
  • cebulka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Korniszony

Przygotowanie

  1. Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroilem w plasterki.

    Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, liście selera, plasterki cebulki. Ogórki zalałem ciepłą zalewą. Szczelnie zakręciłem i pasteryzowałem w kąpieli wodnej przez około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń