Przetwory Przepis na:
Korniszony w zalewie słodko - kwaśnej.

Przepisów i artykułów: 1466 Ocena: 19240
Dodano: 19.07.2018
Odsłon: 15554
Składniki
- ogórki gruntowe, korniszony 2 kg
- liście laurowe 2 szt.na słoik
- ziele angielskie 6 ziaren na słoik
- czarny pieprz 2 ziarnka na słoik
- gorczyca biała pół łyżeczki na słoik
- Marchew
- czosnek ząbek na słoik
- plasterek korzenia chrzanu na słoik
- baldach kopru na słoik
- Zalewa 1,25 litra:
- 1 szkl. octu spirytusowego 10% (250 ml)
- 4 szkl. wody (1 litr)
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki soli
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Zalewa:
Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.
-
Ogórki dokładnie wymyć i układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 6 ziaren ziela angielskiego. Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i liść laurowy, chrzan , ząbek pokrojonego czosnku, pokrojoną wzdłuż w paski marchewkę.
-
Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje. Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.
Komentarze do przepisu (4)

bryssska 19 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Super, ja robię podobnie ;-D Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 19 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Jak sezon ogórkowy to i korniszonki na zimę. Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz