Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno przygotowałam krem czekoladowy z jabłek, coś podobnego do nutelli, tylko z białą czekoladą. Taki wprost do słoików, a nie deser. Tę niby-nutellę – niby, bo białą i bez orzechów – zrobiłam, zachęcona rekomendacją znajomej. I wpadłam po uszy!
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105436
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 23
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105436
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4546
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 23
Składniki
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w plasterki.
Na dno płaskiego garnka wlej odrobinę wody tak, aby dno było przykryte. Wrzuć pokrojone jabłka i smaż na średnim ogniu ok. 1 godziny, mieszając od czasu do czasu. Jabłka powinny niemalże całkowicie się rozpaść.
Za pomocą blendera zmiksuj jabłka na gładki mus.
Dodaj cukier, cukier waniliowy (lub pastę waniliową) i połamaną białą czekoladę. Podgrzewaj, mieszając, do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki połączą się ze sobą.
Gotowy gorący krem czekoladowy przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć, odwróć dnem do góry i pozostaw do wystudzenia.
Taka “nutella” jabłkowa doskonale nadaje się do naleśników, ciast, deserów. A także na śniadanie do tostów, pieczywa, bułek maślanych czy gofrów. Mniam!
Uwaga! W zależności od poziomu słodkości/kwaśności jabłek można zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, podany w przepisie dodatek jest orientacyjny. Z podanej proporcji otrzymałam miseczkę na spróbowanie “nutelli” i 12 słoiczków, każdy z innej parafii. Jak zawsze pod koniec sezonu przetworów. Ale to jest zaskakująco pyszne, więc – polecam serdecznie!