Do góry

Przetwory Przepis na:

Leczo warzywne

Leczo warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 4996

Dodano:

Odsłon: 364

Wrzesień to czas na przygotowanie lecza z warzyw z własnego ogrodu. Ostatnie zbiory pomidorów i cukinii oraz papryka aż proszą się by je jakoś przetworzyć. Proponuję leczo warzywne, które pasteryzuję w słoikach a później tylko sięgam z półeczki i serwuję na szybki obiad czy kolację. Do lecza nie dodaję kiełbasy - podsmażam ją i dodaję dopiero wtedy gdy podaję leczo. Pyszne, kolorowe i tanie w przygotowaniu /bo zdecydowana większość składników jest z własnego ogrodu/ danie zarówno dla jarosza jak i mięsożercy /po dodaniu np. kiełbasy lub pieczonego fileta drobiowego/. Warto przygotować by zimą cieszyć się smakami lata:)

Składniki

  • pomidory 3,5 kg
  • cukinia 1,5 kg
  • papryka czerwona 6 szt
  • cebula 1 szt duża
  • czosnek 4 ząbki
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka słodka mielona do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • cukier 0,5 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Leczo warzywne

Przygotowanie

  1. Do lecza nie dodaję koncentratu pomidorowego ani keczupu tylko pomidory ogrodowe. Dlatego takie leczo jest smaczniejsze /wg mnie/ i tańsze ale jest bardziej czasochłonne.
    Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu do czasu aż sok odparuje a sos zacznie gęstnieć - 1-1,5 godz.
    Gdy sos pomidorowy się gotuje przygotowujemy resztę warzyw. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy 2-3 min. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię /bez obierania/ pokrojoną w pół plastry lub ćwierć plastry i podsmażamy 5-10 min, żeby warzywa lekko zmiękły.
    Następnie warzywa z patelni dodajemy do sosu pomidorowego. Mieszamy, doprawiamy do smaku i gotujemy na małym ogniu 10 min. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min. Odstawiamy do góry dnem a gdy weki wystygną odstawiamy w chłodne miejsce.

    * Jeśli wykorzystujemy cukinię z przerośniętym gniazdem nasiennym odkrawamy je- podczas gotowania zbyt szybko się rozpadnie i powstanie papka.
    * Jeśli paprykę obierzemy ze skórki w leczo nie będą nam pływać "skórkowe" farfocle:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 września Świetny przepis, a napisz jak długo przechowujesz leczo, i czy trzeba je trzymać w lodowce! Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń