Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leczo w słoikach przygotowane na zimę to obowiązkowy punkt w moich domowych przetworach, podobnie jak kiszone ogórki. Dostałam dużą ilość żółtej cukinii, którą wykorzystałam do leczo.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326444
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12087
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16855
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5504
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326444
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12087
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16855
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5504
Składniki
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i smażymy, aż nieco się zeszkli
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej pomidory. Po ok 1 minucie wyjmujemy je łyżką cedzakową, chwilę studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy je w kawałki i dorzucamy do cebuli. Gotujemy razem ok 10 minut, aż pomidory się rozpadną
Paprykę myjemy, osuszamy, przekrawamy i wykrawamy środki z pestkami, a następnie kroimy w kosteczkę
Po ok 10 minutach gotowania pomidorów dodajemy do nich pokrojoną paprykę i dusimy pod przykryciem kolejne 10 minut
W tym czasie myjemy cukinię, jeśli jest duża i ma duże pestki, to wykrawamy komory nasienne, a do leczo kroimy tylko sam miąższ
Po 10 minutach duszenia papryki dodajemy cukinię, całość solimy i dodajemy pieprz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 5-7 minut
Po tym czasie leczo przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy - na dno garnka z szerokim dnem wykładamy ściereczkę z bawełny i wlewamy mocno ciepłą wodę. Wkładamy do niej słoiki i doprowadzamy do wrzenia. Skręcamy nieco moc palnika. Pasteryzujemy ok 10 minut
Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki z wody, możemy je odwrócić do góry dnem i czekamy do wystygnięcia. Następnie wynosimy do piwnicy/spiżarni