Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna legumina z pieczonych jabłek. Doskonały dodatek do naleśników, gofrów, czy kanapek na słodko. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182168
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44689
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182168
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 293
Składniki
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, wytnij gniada nasienne. Kawałki owoców przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości.
Upieczone jabłka przestudź i przetrzyj przez sito lub przepuść przez praskę. Do przetartych jabłek dodaj cukier puder. Składniki wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 70 ml zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej. Żelatynę dodaj do przecieru jabłkowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaj do pozostałych składników. Leguminę z pieczonych jabłek delikatnie wymieszaj łyżką. Mus z owoców przełóż do słoiczków. Odstaw do stężenia.
Leguminę z jabłek przechowuj w lodówce.