Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna legumina z pieczonych jabłek. Doskonały dodatek do naleśników, gofrów, czy kanapek na słodko. Przepis zaczerpnięty z książki: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera, Polskie Wydawnictwa Gospodarcze, Warszawa 1960
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 54
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 90
Składniki
Jabłka obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, wytnij gniada nasienne. Kawałki owoców przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz do miękkości.
Upieczone jabłka przestudź i przetrzyj przez sito lub przepuść przez praskę. Do przetartych jabłek dodaj cukier puder. Składniki wymieszaj.
Żelatynę rozpuść w 70 ml zimnej wody. Odstaw do napęcznienia. Następnie podgrzej w kąpieli wodnej. Żelatynę dodaj do przecieru jabłkowego.
Białka ubij na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaj do pozostałych składników. Leguminę z pieczonych jabłek delikatnie wymieszaj łyżką. Mus z owoców przełóż do słoiczków. Odstaw do stężenia.
Leguminę z jabłek przechowuj w lodówce.