Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwa sałatka z papryką swoją nazwę bierze ze sposobu jej wykonania. Wszystkie składniki gotuje się razem, przekłada do słoików, zalewa gorącą marynatą i już nie pasteryzuje. W ekstremalnej wersji leniwej sałatki możesz użyć mieszanki mrożonych warzyw i tylko dołożyć ogórki. W sałatce wykorzystaj dowolne warzywa. Pięknie będą prezentowały się małe pieczarki, patisony czy różyczki kalafiora. Używając dowolnych składników lub zastępując jakiś element przepisu pamiętaj, by mniej więcej trzymać się sugerowanych proporcji.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35773
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1227
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6081
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35773
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1227
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6081
        
        
                Składniki
Umyj ogórki, papryki i zieloną fasolkę. Mini ogórki możesz zostawić w całości, a większe pokrój w grube plasterki lub w słupki. Paprykę przetnij, wytnij gniazda nasienne i błonki, a później pokrój w paski. Obierz marchewki i potnij w plasterki. Z fasolki odetnij końce i przekrój na pół. Cebulę pozbaw łupin – mniejszą możesz zostawić w całości, większą pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wraz z kukurydzą umieść w misce, zasyp solą, przemieszaj i zostaw na 2 godziny.
Z wymienionych składników przygotuj zalewę, a gdy się zagotuje, umieść w niej odciśnięte z soku warzywa. Gotuj około 5-7 minut.
Do czystych słoików powrzucaj kilka plasterków obranego czosnku i napełniaj je gorącymi warzywami z zalewy. Staraj się układać je tak, by rozmieszczać poszczególne warzywa w miarę po równo. Następnie znów doprowadź marynatę do wrzenia i zalewaj nią warzywne słoiki tak, by płyn zakrył powierzchnię sałatki. Od razu mocno zakręcaj słoiki i odwracaj do góry dnem. W takiej pozycji pozwól wystygnąć, a następnie przenieś sałatki do spiżarni. Warzywa przejdą smakiem zalewy po około tygodniu i po tym czasie najlepiej nadają się do jedzenia.