Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy trwa i myślę, że te ogórki pięknie wpisują się w ten czas. Proponuje ogórki małosolne trochę inaczej ale również smacznie
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Ogórki myjemy i czyścimy z pozostałości kwiatostanu. Wrzucamy do naczynia kamionki bo taki chyba jest najlepszy na takie wyroby. Może być również i duży słój szklany byle nie było naczynie metalowe. Obieramy czosnek, kroimy na duże kawałki, dosypujemy ziele, pieprz, tymianek i rozmaryn oraz gorczycę.
Gotujemy wodę mniej więcej 1 l wody na 1 kg ogórków. Zagotowaną wodę wlewamy do miski i dosypujemy sól. Jeżeli chodzi o sól to dajemy jedną płaską łyżkę do zupy soli na jeden litr ugotowanej wody. I najważniejsza sprawa, sól musi być solą do przetworów bo z innej ogórki mogą nie być dobre. Wsypujemy sól do wody i mieszamy i czekamy aż woda wystygnie.
Przygotowane ogórki zalewamy wodą z solą i odstawiamy .
Odstawiając przykrywamy małym talerzykiem aby całość była zanurzona w zalewie solnej. Po kilku dniach ogórki są już gotowe. Ja lubię na drugi lub góra trzeci dzień. Pozdrawiam i jeśli się podoba to proszę kciuki w górę, lajkujcie, komentujcie, i polecajcie. Smacznego