Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon grillowy trwa i myślę, że te ogórki pięknie wpisują się w ten czas. Proponuje ogórki małosolne trochę inaczej ale również smacznie
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9099
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Ogórki myjemy i czyścimy z pozostałości kwiatostanu. Wrzucamy do naczynia kamionki bo taki chyba jest najlepszy na takie wyroby. Może być również i duży słój szklany byle nie było naczynie metalowe. Obieramy czosnek, kroimy na duże kawałki, dosypujemy ziele, pieprz, tymianek i rozmaryn oraz gorczycę.
Gotujemy wodę mniej więcej 1 l wody na 1 kg ogórków. Zagotowaną wodę wlewamy do miski i dosypujemy sól. Jeżeli chodzi o sól to dajemy jedną płaską łyżkę do zupy soli na jeden litr ugotowanej wody. I najważniejsza sprawa, sól musi być solą do przetworów bo z innej ogórki mogą nie być dobre. Wsypujemy sól do wody i mieszamy i czekamy aż woda wystygnie.
Przygotowane ogórki zalewamy wodą z solą i odstawiamy .
Odstawiając przykrywamy małym talerzykiem aby całość była zanurzona w zalewie solnej. Po kilku dniach ogórki są już gotowe. Ja lubię na drugi lub góra trzeci dzień. Pozdrawiam i jeśli się podoba to proszę kciuki w górę, lajkujcie, komentujcie, i polecajcie. Smacznego