Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy do ogórków małosolnych potrzebujesz słoików i wody? Okazuje się, że nie. Oto przepis na pyszne ogórki małosolne na sucho, które przygotujesz błyskawicznie.
Ogórki gruntowe przygotuj tak jak do tradycyjnego kiszenia. Opłucz je kilka razy z piasku i zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
Odetnij końcówki ogórków w taki sposób, najlepiej około 5 mm, aby szybciej się ukisiły zioła wniknęły do wewnątrz.
Przełóż ogórki do dużego i dosyć grubego worka foliowego zamykanego strunowo przeznaczonego do pakowania żywności. Mogą to być takie, które służą do mrożenia. Pamiętaj, że w ciągu kiszenia, ogórki gruntowe mogą puścić trochę soku, dlatego ważne, aby były sprawdzone i szczelne. Alternatywą może być mały słoik.
Przygotuj teraz chrzan. Obierz go i pokrój w drobniejsze kostki. To samo zrób z czosnkiem. Posiekaj ząbki w drobne plasterki.
Jeśli korzystasz z dwóch worków to jest dobry moment na podzielenie przypraw na pół.
Do wnętrza torebki wsyp sól, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Dodaj chrzan, koper oraz posiekany wcześniej czosnek.
Zamknij szczelnie worek.
Mocno potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i sól dotarła do każdego ogórka.
Odłóż ogórki gruntowe do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po otwarciu worka przechowuj je w lodówce przez około 3-4 dni.
Bardzo smaczna i lekka. Doskonały dodatek do obiadu jak również jako przekąska.
Odsłon: 12337
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 982
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2154
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Czasami warto się zastanowić co robimy rano gdy wstaniemy. Początek dnia jest...
Odsłon: 982
Bardzo smaczne ciasto, które cały czas jest wilgotne i się nie kruszy. Smakie...
Odsłon: 2154
Rolady które przygotowałam są inne jak zwykle. Lubię wymyślać coś nowego i d...
Odsłon: 72
Składniki
Ogórki gruntowe przygotuj tak jak do tradycyjnego kiszenia. Opłucz je kilka razy z piasku i zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij końcówki ogórków w taki sposób, najlepiej około 5 mm, aby szybciej się ukisiły zioła wniknęły do wewnątrz.
Przełóż ogórki do dużego i dosyć grubego worka foliowego zamykanego strunowo przeznaczonego do pakowania żywności. Mogą to być takie, które służą do mrożenia. Pamiętaj, że w ciągu kiszenia, ogórki gruntowe mogą puścić trochę soku, dlatego ważne, aby były sprawdzone i szczelne. Alternatywą może być mały słoik.
Przygotuj teraz chrzan. Obierz go i pokrój w drobniejsze kostki. To samo zrób z czosnkiem. Posiekaj ząbki w drobne plasterki. Jeśli korzystasz z dwóch worków to jest dobry moment na podzielenie przypraw na pół.
Do wnętrza torebki wsyp sól, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Dodaj chrzan, koper oraz posiekany wcześniej czosnek. Zamknij szczelnie worek. Mocno potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i sól dotarła do każdego ogórka. Odłóż ogórki gruntowe do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po otwarciu worka przechowuj je w lodówce przez około 3-4 dni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki z kurkumą
Przetwory
Ogórki konserwowe babci Halinki
Przetwory
Ogórki z miodem
Przetwory
Śliwki kiszone
Ogórki z kurkumą
Dla wielbicieli ogórków na słodko
Odsłon: 89
Ogórki konserwowe babci Halinki
Sprawdzony przepis babci Halinki na ogórki konserwowe. Za niepowtarzalny smak...
Odsłon: 3841