Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy do ogórków małosolnych potrzebujesz słoików i wody? Okazuje się, że nie. Oto przepis na pyszne ogórki małosolne na sucho, które przygotujesz błyskawicznie.
Ogórki gruntowe przygotuj tak jak do tradycyjnego kiszenia. Opłucz je kilka razy z piasku i zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym.
Odetnij końcówki ogórków w taki sposób, najlepiej około 5 mm, aby szybciej się ukisiły zioła wniknęły do wewnątrz.
Przełóż ogórki do dużego i dosyć grubego worka foliowego zamykanego strunowo przeznaczonego do pakowania żywności. Mogą to być takie, które służą do mrożenia. Pamiętaj, że w ciągu kiszenia, ogórki gruntowe mogą puścić trochę soku, dlatego ważne, aby były sprawdzone i szczelne. Alternatywą może być mały słoik.
Przygotuj teraz chrzan. Obierz go i pokrój w drobniejsze kostki. To samo zrób z czosnkiem. Posiekaj ząbki w drobne plasterki.
Jeśli korzystasz z dwóch worków to jest dobry moment na podzielenie przypraw na pół.
Do wnętrza torebki wsyp sól, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Dodaj chrzan, koper oraz posiekany wcześniej czosnek.
Zamknij szczelnie worek.
Mocno potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i sól dotarła do każdego ogórka.
Odłóż ogórki gruntowe do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po otwarciu worka przechowuj je w lodówce przez około 3-4 dni.
Bardzo smaczna i lekka. Doskonały dodatek do obiadu jak również jako przekąska.
Odsłon: 12322
Nie wiedzieć czemu, wzięło nas na łączenie dwóch skrajnych smaków, kwaśny ze...
Odsłon: 11004
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 3251
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 337
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 82
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 761
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 3251
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 337
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 82
Znudziły Ci się kanapki z wędliną? Pokuś się o samodzielnie upieczenie aromat...
Odsłon: 761
Składniki
Ogórki gruntowe przygotuj tak jak do tradycyjnego kiszenia. Opłucz je kilka razy z piasku i zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij końcówki ogórków w taki sposób, najlepiej około 5 mm, aby szybciej się ukisiły zioła wniknęły do wewnątrz.
Przełóż ogórki do dużego i dosyć grubego worka foliowego zamykanego strunowo przeznaczonego do pakowania żywności. Mogą to być takie, które służą do mrożenia. Pamiętaj, że w ciągu kiszenia, ogórki gruntowe mogą puścić trochę soku, dlatego ważne, aby były sprawdzone i szczelne. Alternatywą może być mały słoik.
Przygotuj teraz chrzan. Obierz go i pokrój w drobniejsze kostki. To samo zrób z czosnkiem. Posiekaj ząbki w drobne plasterki. Jeśli korzystasz z dwóch worków to jest dobry moment na podzielenie przypraw na pół.
Do wnętrza torebki wsyp sól, kilka ziarenek pieprzu i gorczycę. Dodaj chrzan, koper oraz posiekany wcześniej czosnek. Zamknij szczelnie worek. Mocno potrząśnij, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały i sól dotarła do każdego ogórka. Odłóż ogórki gruntowe do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Po otwarciu worka przechowuj je w lodówce przez około 3-4 dni.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Pomidory koktajlowe - przetwory na zimę
Przetwory
Ogórki w zalewie z ketchupem
Przetwory
Cukinia w słoikach
Przetwory
Ogórki na ostro z chilli i czosnkiem
Pomidory koktajlowe - przetwory na zimę
Czy warto przetwarzać pomidory koktajlowe? Przetwory na zimę najczęściej robi...
Odsłon: 23
Ogórki w zalewie z ketchupem
ulubione, słodkie ogórki mojej córki, robie je od wielu lat i ciągle smakują
Odsłon: 22