Do góry

Przetwory Przepis na:

Marmolada z aronii i śliwek.

Marmolada z aronii i śliwek.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1849 Ocena: 29936

Dodano:

Odsłon: 1254

Konfitura z aronii i śliwek, jest to konfitura z dużą ilością witamin i jest bardzo zdrowa.

Składniki

  • aronia 4 kg
  • śliwki 1 kg Wydrylowane
  • cytryna 1 szt.
  • cukier 1 kg
  • pektyna (żelfix 3:1) 120 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marmolada z aronii i śliwek.

Przygotowanie

  1. Owoce pigwowca, cytrynę pokrojoną w plastry i śliwki umieszczamy w emaliowanym garnku. Zalewamy litrem wrzącej wody i gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania dodajemy pektynę (żelfix 3:1) dokładnie mieszając i po trzech minutach dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru i pozbycia się wytworzonej piany. Po czasie gotowania rozdrabniamy blenderem na papkę. Papkę z owoców przecieramy przez sitko. Gotowymi powidłami napełniamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut w 100 stopniach Celsjusza. Powidła są idealne do herbaty, ciast itd.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń