Do góry

Przetwory Przepis na:

Marmolada z rabarbaru

Marmolada z rabarbaru

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 489

Dodano:

Odsłon: 745

Marmolada w 100% z rabarbaru. Idealna do jogurtu, twarożku, naleśników czy gofrów.

Składniki

  • 0,5 kg rabarbaru pół szklanki wody
  • 4-5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, odkrawamy brzydsze części i liście oraz kroimy go w małe kawałeczki. Następnie wrzucamy go do garnka o dość grubym dnie, zasypujemy cukrem i stawiamy na gazie. Kiedy widzimy, że wszystko zaczyna się smażyć, to po chwili wlewamy wodę i przykrywamy garnek. Dusimy wszystko razem przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Do szklanki odlewamy 4-5 łyżek soku, który mamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Pozostały sok, powinien odparować jak najbardziej.

  2. W przestudzonym soku, który jest w szklance, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy większość soku z garnka już odparowała, to wlewamy ten wymieszany z mąką i energicznie mieszamy. Warto sprawdzić, czy nie ma potrzeby jeszcze bardziej dosłodzić konfitury. Wyłączamy gaz i jeszcze gorącą marmoladę przekładamy do słoiczków, szczelnie je zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Wystudzone chowamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń