Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marmolada w 100% z rabarbaru. Idealna do jogurtu, twarożku, naleśników czy gofrów.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1993
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 19
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 488
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1993
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3981
Składniki
Rabarbar myjemy, odkrawamy brzydsze części i liście oraz kroimy go w małe kawałeczki. Następnie wrzucamy go do garnka o dość grubym dnie, zasypujemy cukrem i stawiamy na gazie. Kiedy widzimy, że wszystko zaczyna się smażyć, to po chwili wlewamy wodę i przykrywamy garnek. Dusimy wszystko razem przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Do szklanki odlewamy 4-5 łyżek soku, który mamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Pozostały sok, powinien odparować jak najbardziej.
W przestudzonym soku, który jest w szklance, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy większość soku z garnka już odparowała, to wlewamy ten wymieszany z mąką i energicznie mieszamy. Warto sprawdzić, czy nie ma potrzeby jeszcze bardziej dosłodzić konfitury. Wyłączamy gaz i jeszcze gorącą marmoladę przekładamy do słoiczków, szczelnie je zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Wystudzone chowamy do lodówki.