Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marmolada w 100% z rabarbaru. Idealna do jogurtu, twarożku, naleśników czy gofrów.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 47
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 132
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4193
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 47
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 132
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4193
Składniki
Rabarbar myjemy, odkrawamy brzydsze części i liście oraz kroimy go w małe kawałeczki. Następnie wrzucamy go do garnka o dość grubym dnie, zasypujemy cukrem i stawiamy na gazie. Kiedy widzimy, że wszystko zaczyna się smażyć, to po chwili wlewamy wodę i przykrywamy garnek. Dusimy wszystko razem przez około 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę. Do szklanki odlewamy 4-5 łyżek soku, który mamy w garnku i odstawiamy do przestudzenia. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy dalej przez około 30-40 minut. Pozostały sok, powinien odparować jak najbardziej.
W przestudzonym soku, który jest w szklance, rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną. Kiedy większość soku z garnka już odparowała, to wlewamy ten wymieszany z mąką i energicznie mieszamy. Warto sprawdzić, czy nie ma potrzeby jeszcze bardziej dosłodzić konfitury. Wyłączamy gaz i jeszcze gorącą marmoladę przekładamy do słoiczków, szczelnie je zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Wystudzone chowamy do lodówki.