Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana kapusta z gruszką

Marynowana kapusta z gruszką

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 313

Dodano:

Odsłon: 384

Bardzo smaczna marynowana na słodko kapusta. Świetny dodatek do obiadu w czasie zimy. Przygotowanie nie jest skomplikowane. Warto teraz poświęcić chwilę by potem w razie braku czasu chwycić za słoik kapusty i mieć pyszny dodatek do drugiego dania :)

Składniki

  • 1/2 główki białej kapusty (ok. 600 g)
  • 1/2 łyżki soli
  • 200 g twardych gruszek (waga po obraniu)
  • 30 g marchewki
  • 1/2 cebuli
  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 50 g cukru
  • 1 listek laurowy
  • szczypta białego pieprzu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowana kapusta z gruszką

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, posypać solą, mocno ugniatać rękami do czasu aż puści sok. Zamiast tego można też po prostu odstawić ją na całą noc.

  2. Do dużego garnka wlać wodę, dodać ocet, cukier, listek laurowy i pieprz, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę (z sokiem), startą na dużych oczkach tarki marchew i gruszki, pokrojoną w mała kostkę cebulę, wymieszać. Wszystko razem gotować 30 minut.

  3. Gorące składać do słoików, pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń