Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślisz, że wszystkie przetwory na zimę masz już gotowe? Sprawdź, czy w twojej spiżarni znajdzie się jeszcze miejsce na tę marynowaną sałatkę z pomidorów i ogórków. To prawdziwy skarb, który będzie stanowić idealny dodatek do niemal wszystkich obiadów. Sprawdzi się również jako prosta przekąska.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Składniki
Pomidory umyj, osusz, odkrój zielone szypułki. Pokrój je w plasterki. Cebule obierz i posiekaj w piórka. Ogórki umyj, odkrój końcówki i pokrój w dość grube plastry. Czosnek obierz, rozgnieć nożem i pokrój w mniejsze kawałki.
Teraz przygotuj jeden duży słoik albo kilka mniejszych. Układaj pomidory, ogórki i cebule dość ciasno, co jakiś czas wrzucając czosnek.
Przygotuj marynatę. Do oliwy dodaj sok z cytryny, miód, sól, zioła prowansalskie i pieprz. Całość dobrze wymieszaj, a następnie równomiernie polej przygotowane składniki. Zakręć słoiki mocno.
Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia marynowana sałatka z pomidorów i ogórków będzie gotowa.