Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowana wieprzowina z czosnkiem w słoikach.

Marynowana wieprzowina z czosnkiem w słoikach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1739 Ocena: 28163

Dodano:

Odsłon: 6592

Pyszna wieprzowina zamarynowana w słoikach. Do zamarynowania użyto łopatki i szynki wieprzowej, doprawionej przyprawami oraz z dodatkiem czosnku. Taką wieprzowinę ze słoika możemy wykorzystać do gulaszu, sosów oraz spożywać ją na zimno z pieczywem.

Składniki

  • Surowiec:
  • szynka wieprzowa 3 kg
  • łopatka wieprzowa 1,5 kg
  • Przyprawy:
  • sól warzona 18 g/kg
  • pieprz czarny 4 g/kg
  • pieprz ziołowy 4 g/kg
  • majeranek garść
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • sos sojowy 25 ml
  • czosnek 2 główki
  • przegotowana, zimna woda 200 ml
  • słoiki 900 ml 5 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowana wieprzowina z czosnkiem w słoikach.

Przygotowanie

  1. Mięsa myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Kroimy w większą kostkę, taką 3/3 cm. Pokrojone mięso umieszczamy w większej misce, dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojony drobno czosnek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Podczas mieszania dodajemy wodę i wyrabiamy tak długo aż mięso wchłonie całą wodę i stanie się kleiste. Wymieszane mięso przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, a w między czasie możemy przygotować słoiki. Słoiki wyparzamy w gorącej wodzie i wycieramy je do sucha, pokrywki również. Mięso umieszczamy w czterech 900 ml słoikach i zrobiłem jeszcze jedną taką kiełbachę w osłonce fi 100 mm, na taki mały teścik. Słoiki pasteryzujemy 3 godziny, studzimy i do lodówki. Pałkę z mięsem parzymy 100 minut w 80 stopniach Celsjusza.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń