Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy, kto choć raz w życiu uprawiał cukinię wie, że przychodzi taki moment, w którym to zacne warzywo wymyka się spod kontroli. Dlatego ciekawym pomysłem jest pozbieranie drobnych cukinii i zamarynowanie ich w całości. Takie małe, marynowane cukinie przypominają nieco korniszony – są chrupie, idealne do kanapki i dań obiadowych. Dodatek marchewki wzmacnia słodycz pikli, a odrobina musztardy podkręca smak.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 49
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 49
Składniki
Najpierw przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj sól i cukier. Aby wzmocnić smak zalewy, dodaj kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Zagotuj zalewę i odstaw do ostygnięcia. Do zimnej zalewy dodaj musztardę i wymieszaj. W zależności od preferencji możesz dodać więcej musztardy, wybrać bardziej pikantny wariant lub pozostać przy łagodnej musztardzie miodowej.
Cukinie dokładnie umyj i pozostaw ze skórką - odetnij tylko końcówki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Na dno słoika włóż baldaszek kopru, ząbki czosnku oraz gorczycę. Ciasno układaj cukinie w słoikach, uzupełniając plasterkami marchewki, następnie zalewaj zalewą. Wytrzyj krawędzie szkła, mocno zakręć i włóż do garnka z wodą. Pasteryzuj przez 5-7 minut od momentu zagotowania wody.
Po ostudzeniu marynowane cukinie przenieś do spiżarki lub piwnicy i przechowuj przez zimę.