Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane maślaki to klasyka polskich przetworów i sposób na rodzinne spędzenie czasu po udanych, jesiennych zbiorach w lasach. W smaku są jedynie delikatnie kwaskowate, przez co idealnie wpasowują się do wielu posiłków – obiadów, sałatek, przystawek czy też kanapek. Delikatna zalewa nie zmienia smaku grzybów. Jeśli nie masz pod ręką maślaków, możesz też użyć borowików lub kurek, które są dostępne jesienią w niemal każdym sklepie spożywczym.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35708
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35708
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
        
        
                Składniki
Maślaki oczyść dobrze z zanieczyszczeń. Większe kapelusze podziel na połówki lub ćwiartki. Mniejsze pozostaw w całości.
Do rondla wlej wodę, cukier, sól i sok z cytryny. Dodaj do środka maślaki i ząbki czosnku. Przykryj garnek i gotuj wszystko przez 8 minut na małym ogniu.
Przecedź grzyby przez sito, a z odlanego płynu pozostaw szklankę zalewy. Dodaj do niej ocet.
Do wysterylizowanych, czystych słoików włóż maślaki, czosnek, liść laurowy, koperek, tymianek, kminek i pieprz. Napełnij słoiki płynem oraz zakręć je.
Słoiki wstaw do lodówki lub zapasteryzuj, gotując w garnku z wodą przez ok. 20 minut.
Marynowane maślaki są gotowe do spożycia już po 2 dniach marynowania. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Trzymane w lodówce są zdatne do spożycia przez ok. 2 tygodnie, a w spiżarce – 6 miesięcy.