Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane maślaki to klasyka polskich przetworów i sposób na rodzinne spędzenie czasu po udanych, jesiennych zbiorach w lasach. W smaku są jedynie delikatnie kwaskowate, przez co idealnie wpasowują się do wielu posiłków – obiadów, sałatek, przystawek czy też kanapek. Delikatna zalewa nie zmienia smaku grzybów. Jeśli nie masz pod ręką maślaków, możesz też użyć borowików lub kurek, które są dostępne jesienią w niemal każdym sklepie spożywczym.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 772
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3069
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 574
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 772
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3069
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 574
Składniki
Maślaki oczyść dobrze z zanieczyszczeń. Większe kapelusze podziel na połówki lub ćwiartki. Mniejsze pozostaw w całości.
Do rondla wlej wodę, cukier, sól i sok z cytryny. Dodaj do środka maślaki i ząbki czosnku. Przykryj garnek i gotuj wszystko przez 8 minut na małym ogniu.
Przecedź grzyby przez sito, a z odlanego płynu pozostaw szklankę zalewy. Dodaj do niej ocet.
Do wysterylizowanych, czystych słoików włóż maślaki, czosnek, liść laurowy, koperek, tymianek, kminek i pieprz. Napełnij słoiki płynem oraz zakręć je.
Słoiki wstaw do lodówki lub zapasteryzuj, gotując w garnku z wodą przez ok. 20 minut.
Marynowane maślaki są gotowe do spożycia już po 2 dniach marynowania. Przechowuj je w chłodnym, ciemnym miejscu. Trzymane w lodówce są zdatne do spożycia przez ok. 2 tygodnie, a w spiżarce – 6 miesięcy.