Do góry

Przetwory Przepis na:

Maślaki marynowane

Maślaki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 1268

Troszeczkę wymagają pracy, ale smak rekompensuje trudy.

Składniki

  • 1 kg obranych małych kapeluszy maślaków
  • 2 łyżki soli do gotowania grzybów
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki miodu naturalnego ( u mnie leśny)
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
  • ziarna ziela angielskiego 5-8 szt.
  • gorczyca 1/2 łyżeczki
  • liść laurowy 2-3szt.
  • kawałki marchewki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Maślaki marynowane

Przygotowanie

  1. Oczyszczone, umyte grzyby ( z kapeluszy zdejmuję lepką skórkę) gotuję w osolonej wodzie 30 minut, zbierając pianę. Odcedzam. Gotuję zalewę. Wodę, ocet, i przyprawy gotuję 5 minut. Następnie dodaję miód, dokładnie mieszam. Grzyby wkładam do wyparzonych słoiczków, zalewam gorącą zalewą, zakręcam, odwracam do góry dnem do wystudzenia.

  2. W ten sposób, w takiej zalewie można marynować też inne grzyby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń