Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a te grzyby wymagają nieco innej obróbki niż np.borowiki.
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 149
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3820
Buraczki marynowane to znakomity przetwór, który składa się z buraków podłużn...
Odsłon: 149
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 3820
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier,sól,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz i gorczycę. Zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Maślaki dokładnie oczyszczamy /z ziemi,igliwia,liści itp/ i obieramy ze skórki . W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli,wrzucamy grzyby i gotujemy na małym ogniu 10 min. Odcedzamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Ja przygotowuję grzyby w occie w małych / ok.250 ml/ słoikach - takich "na raz" i do każdego słoika wkładam 2 plastry marchwi i 1 plaster cebuli. Następnie wkładam maślaki do wysokości 3/4 słoika i wlewam zalewę. Kilka razy potrząsam słoiczkiem żeby zalewa dotarła w każdy zakamarek między grzybami i w razie potrzeby dolewam zalewy. Zakręcam, pasteryzuje 15 min. i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia.