Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a te grzyby wymagają nieco innej obróbki niż np.borowiki.
Czy cukrzycy mogą jeść czekoladę? Ta gorzka, spożywana rzadko i w niewielkich...
Odsłon: 49854
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 354
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 404
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 512
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 171
Czy cukrzycy mogą jeść czekoladę? Ta gorzka, spożywana rzadko i w niewielkich...
Odsłon: 49854
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 354
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 404
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 512
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 171
Składniki
Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy cukier,sól,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz i gorczycę. Zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Maślaki dokładnie oczyszczamy /z ziemi,igliwia,liści itp/ i obieramy ze skórki . W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli,wrzucamy grzyby i gotujemy na małym ogniu 10 min. Odcedzamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Ja przygotowuję grzyby w occie w małych / ok.250 ml/ słoikach - takich "na raz" i do każdego słoika wkładam 2 plastry marchwi i 1 plaster cebuli. Następnie wkładam maślaki do wysokości 3/4 słoika i wlewam zalewę. Kilka razy potrząsam słoiczkiem żeby zalewa dotarła w każdy zakamarek między grzybami i w razie potrzeby dolewam zalewy. Zakręcam, pasteryzuje 15 min. i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia.